Galko: Pochybnosti o nákupe vrtuľníkov sa prehĺbili

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 16:57 • 2 min
Galko: Pochybnosti o nákupe vrtuľníkov sa prehĺbili

BRATISLAVA - Exminister obrany a podpredseda strany Sloboda a Solidarita Ľubomír Galko vníma dnešné informácie poskytnuté rezortom obrany, týkajúce sa nákupu vrtuľníkov Sikorsky Black Hawk, ako ústup z prípadných ambícií nasadenia týchto strojov do operácií medzinárodného krízového manažmentu a zahraničných misií.

slovakia

left justify in out

„Je na mieste otázka, či tieto multifunkčné stroje, zaobstarané len na domáci krízový manažment - povodne, požiare a podobne- a prepravu materiálu a osôb, nebudú pre Slovenskú republiku luxusným riešením,“ povedal Galko. Podľa vyjadrení oboch zúčastnených strán Slovensko totiž nenakupuje žiadne zbraňové systémy a ani podvesné moduly k týmto strojom. „Ak by bola uskutočnená medzinárodná súťaž s takto nastavenými užšími parametrami, je dosť možné, že by vygenerovala iné stroje s inými možnosťami a za výhodnejšiu cenu. Toto sa však už, žiaľ, nikdy nedozvieme, keďže minister obrany Glváč prijal politické rozhodnutie, nakúpiť vrtuľníky napriamo,“ dodáva Galko. „Osobne som všetkými desiatimi za modernizáciu a vrtuľníky sú priorita, ale som za plnohodnotnú modernizáciu. Preto tieto informácie prijímam s ľútosťou, osobne by som preferoval zakúpenie strojov v multifunkčnej, teda aj bojovej výbave,“ vysvetlil exminister obrany. 

 

Otázna a nezodpovedaná podľa neho zostala aj otázka financovania. "Informácia, že prvé dve splátky – tento a budúci rok sú kryté rozhodnutím ministra financií, je nepostačujúca. Verejnosť by mala poznať jasnú odpoveď na otázku, koľko rokov a v akých splátkach bude Slovensko za vrtuľníky platiť. Aby bolo jasné, v akom finančnom rámci bude znášať túto akvizíciu vláda Roberta Fica a akou sumou bude zaťažená budúca vláda, prípadne tie, čo budú po nej nasledovať,“ uzatvára Galko. 

 

Slovensko kúpi od USA deväť viacúčelových vrtuľníkov Sikorsky Black Hawk. Nákup, ktorý sa uzatvára prostredníctvom amerického zahraničného vojenského predajného systému Foreign Military Sales (FMS), má mať hodnotu 261 miliónov dolárov. "Ide o najväčší modernizačný projekt ministerstva obrany. Celý proces bol transparentný a cena je vynikajúca," povedal dnes novinárom minister obrany Martin Glváč. Zdôraznil, že Slovensko vrtuľníky nakúpilo za cenu, za akú obstaráva aj armáda USA. Cena zahŕňa obstaranie všetkých ďalších vrtuľníkových spôsobilostí, teda výcviku, logistiky a servisu. 

 

Prvý vrtuľník by mal na Slovensko doraziť v roku 2016, ďalších osem príde postupne do roka 2019. Sumu 261 miliónov dolárov bude Slovensko splácať do roka 2024, pričom najväčší objem splátok približne v hodnote tretiny kontraktu sa splatí v prvých dvoch rokoch, teda v roku 2015 a 2016. Od roku 2020 by mali byť splátky v minimálnej výške. Už v auguste 2015 by mali do USA vyraziť na výcvik prvé dve posádky zo Slovenska, teda štyria piloti a osem ľudí pozemného personálu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies