Galko: Odsunutie zákona o profesionálnych vojakoch je neodpustiteľné

NETKY.SK • 24 Jún 2014, 18:44 • 2 min
Galko: Odsunutie zákona o profesionálnych vojakoch je neodpustiteľné

BRATISLAVA - Skutočnosť, že minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) stiahol z aktuálneho rokovania návrh nového zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov a preložil ho na september, je neospravedlniteľným krokom.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to exminister obrany Ľubomír Galko (SaS), podľa ktorého vojaci na tento zákon čakajú už roky a je pre nich životne dôležitý.
     

Galko pripomína, že právna norma bola rozpracovaná ešte za jeho ministrovania. "To, že si minister Glváč privlastňuje zásluhy za tento zákon, mi neprekáža. Bol som rád, že ho konečne po dvoch rokoch predložili. Na to, že ho našiel v šuplíku, to však trvá nevysvetliteľne dlho," povedal Galko, ktorý podľa svojich slov komunikuje s príslušníkmi Ozbrojených síl SR a tí sa stále pýtajú, kedy konečne vojde do platnosti.
     

Opozičný poslanec zároveň upozornil, že zákon rieši veci, ktoré sú pre vojakov nevyhnutné a nastavuje spravodlivosť napríklad aj pri ich povyšovaní. "Konkurenčné výbery sú diskriminačné a už dávno neplnia svoj účel. Je už naozaj načase, aby ich zrušili. Namiesto toho sa Glváč zaoberá takými nezmyslami, ako je povinná základná vojenská služba a dva roky nepredložil nič rozumné. Je ako Šípková Ruženka, ktorá sa po dvoch rokoch začala pomaly prebúdzať, ale zase upadla do hlbokého spánku," dodal.
     

Rezort obrany chce novým zákonom cez viaceré opatrenia zatraktívniť vojenskú profesiu a eliminovať odchod kvalifikovaných a skúsených profesionálnych vojakov v služobnom pomere s dôrazom na veliteľský zbor. Zákon napríklad ustanovuje aj štyri druhy štátnej služby. K prípravnej a dočasnej pribudne stála a krátkodobá štátna služba.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies