Galko: Nový zákon o spravodajských službách pripravili zle

NETKY.SK • 11 Apríl 2015, 09:51 • 2 min
Galko: Nový zákon o spravodajských službách pripravili zle

BRATISLAVA – Nový zákon o spravodajských službách pripravili silové rezorty spolu s tajnými službami zle, myslí si podpredseda SaS Ľubomír Galko.

slovakia

left justify in out

„Ide o klasický príklad toho, ako sa legislatíva robiť nemá. K návrhu prišlo viac ako 300 pripomienok, a čo je viac ako neštandardné, 90 percent z nich Slovenská informačná služba akceptovala,“ konštatoval Galko. Exminister obrany zdôraznil, že čím menej pripomienok k zákonu príde, tým je kvalitnejšie pripravený. „Odviedli nekvalitnú prácu, spackali to. Teraz musíme počkať, aký návrh vlastne pôjde do vlády,“ dodal Galko.


Nový zákon podľa opozičného poslanca tajné služby potrebujú, keďže SIS aj Vojenské spravodajstvo fungujú podľa 20 rokov starých zákonov. „Dnes Slovensko čelí iným hrozbám. Máme tu terorizmus, kybernetické útoky, sme členmi NATO,“ konštatoval podpredseda liberálov. Návrh podľa neho oprávnene rieši technické veci, teda bližšie špecifikuje, kto a čo môže robiť a za akých podmienok. Na druhej strane, v návrhu je podľa Galka množstvo nejasností, respektíve vyslovených nezmyslov, ako napríklad súhlas tajnej služby s uzavretím manželstva jej príslušníka s cudzincom, čo namietala aj generálna prokuratúra. "Myslím si, že nás čaká bolestivé prijímanie zákona, či už na vláde alebo v parlamente,“ uzavrel Galko.


Poslanec za Most-Híd Gábor Gál je zvedavý, v akej podobe návrh zákona o spravodajských službách nakoniec príde do parlamentu. „Viackrát sa ukázalo, že napriek deklarovaným vyjadreniam o tom, že pripomienky boli akceptované, vláda súhlasila skôr s formálnymi ako obsahovými pripomienkami,“ konštatoval Gál. Poslanec za Most-Híd za najväčšiu výhradu voči zákonu označil ustanovenia, ktoré by sa dali vykladať aj tak, že spravodajské služby budú môcť požadovať akékoľvek heslá aj k internetbankingu, PIN-kódy ku kartám či mobilom. Aj k týmto bodom mala výhrady generálna prokuratúra.


Za najdôležitejšie pri novom zákone Gál považuje, aby zabezpečil účinnú kontrolu spravodajských služieb. A to tak pokiaľ ide o kontrolu nasadenia informačno-technických prostriedkov, ako aj samotnej činnosti tajnej služby, ktorá podľa Gála hospodári s veľkým rozpočtom, ale nikto nevie, či sa financie vynakladajú účelne.


Slovenská informačná služba (SIS) zo všetkých zásadných pripomienok k novému spravodajskému zákonu akceptovala alebo čiastočne akceptovala takmer 90 percent pripomienok. Uviedol to hovorca SIS Branislav Zvara. "SIS verejne prisľúbila, že v medzirezortnom pripomienkovom konaní k návrhu nového spravodajského zákona bude venovať pozornosť každej uplatnenej pripomienke vrátane tých, ktoré ako hromadné pripomienky poslala verejnosť," povedal Zvara. K návrhu zákona o tajných službách prišlo 326 pripomienok. Viaceré zásadné pripomienky vyjadrili Úrad na ochranu osobných údajov SR aj Generálna prokuratúra SR. Nová legislatíva má nahradiť dva zákony - o Slovenskej informačnej službe a o Vojenskom spravodajstve.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies