Galko: Nákup Spartanov je predražený

NETKY.SK • 30 Október 2014, 11:16 • 2 min
Galko: Nákup Spartanov je predražený

BRATISLAVA – Nákup lietadiel Spartan ministerstvom obrany je podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka predražený. Ako povedal Galko dnes na tlačovej besede, kúpa dvoch lietadiel Spartan bola zastretá od začiatku rúškom tajomstva.

slovakia

left justify in out

Z celého procesu bola vylúčená verejnosť i členovia brannobezpečnostného výboru. Galko upozornil, že na rozdiel od rezortu obrany minister vnútra Robert Kaliňák oznámil, že chce zakúpiť lietadlá civilnej letky a zverejnil ceny, podmienky, prišiel na výbor, diskutoval s poslancami. „Glváč vychrlil sumu: jedno lietadlo za 34,5 milióna eur. Predpokladám, že ide o holé lietadlo, lebo hovoril aj o 25 miliónoch na logistickú podporu,“ upozornil Galko.

 

Podľa neho kúpa nie je výhodná, pretože ministerstvo obrany malo v roku 2010 výhodnejšiu ponuku od toho istého dodávateľa. „Niet dôvodu, aby nakúpil minister lietadlá drahšie. Stačilo by, ak by sa Glváč poradil, stačilo by so mnou,“ vyhlásil Galko s tým, že veľké financie za predražený nákup idú na vrub ministra obrany Martina Glváča, lebo nákup spackal. 

 

Na ministerstve obrany v stredu podpísali zmluvy s talianskou spoločnosťou Alenia Aermacchi na nákup dvoch lietadiel C-27J SPARTAN. Minister obrany Martin Glváč na tlačovej besede informoval, že cenu za jedno lietadlo dohodli na 34,5 milióna eur. Ďalších 25 miliónov eur bude stáť podpora a výcvik, pričom pôjde o päťročnú logistickú podporu. Minister zdôraznil, že dohodnutá cena je nižšia ako pôvodne vysúťažená v roku 2008. Prvú splátku vo výške 7,5 milióna eur zaplatíme už tento rok, druhú na budúci rok a zvyšok vyplatíme v roku 2016 pri dodaní prvého lietadla. Druhé lietadlo dostaneme v roku 2017. Zmluvy, ktoré na ministerstve obrany podpísali, mali spolu 600 strán. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies