Galko: Na priebeh nákupu nových vojenských vrtuľníkov si posvietim

NETKY.SK • 13 Január 2015, 13:30 • 2 min
Galko: Na priebeh nákupu nových vojenských vrtuľníkov si posvietim

BRATISLAVA - Exminister obrany Ľubomír Galko (SaS) pokladá nákup vrtuľníkov pre slovenskú armádu za prioritu. Má však pochybnosti o spôsobe ich nákupu.

slovakia

left justify in out

Reagoval tak na pondelkovú (12.1.) tlačovú konferenciu ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD), na ktorej informoval, že USA ponúkli Slovensku možnosť nakúpiť vojenské vrtuľníky Sikorsky UH-60 Black Hawk prostredníctvom amerického fondu Foreign Military Sales (FMS).
     

"Je to opäť nákup napriamo, bez súťaže ako viaceré predchádzajúce. Spomeniem menšie dopravné lietadlá L-410 zakúpené od sprostredkovateľa v zubnej ambulancii, ale aj nedávno nakúpené útočné pušky Bren," uviedol Galko. Pripomenul aj nákup dopravných lietadiel Spartan, pri ktorých podľa jeho slov ministerstvo zahmlievalo cenu. "Preto si na celý priebeh procesu nákupu vrtuľníkov riadne posvietim," zdôraznil.
     

Ako dodal, k transparentnosti pomáha fakt, že prípadný nákup by prebehol cez americký fond FMS. Podľa jeho slov to však má aj nevýhody. "Bez súťaže sa totiž nedozvieme, či by neexistovala aj výhodnejšia ponuka. Zároveň nevieme, či by nejaký iný ponúknutý stroj lepšie nezohľadňoval špecifické potreby Ozbrojených síl SR," dodal.
     

Minister obrany avizoval, že cena za prvých deväť vrtuľníkov by mohla byť do 300 miliónov eur. Podľa Galka sa na prvý pohľad zdá cena privysoká. "Počkajme si však na ostatné informácie – vybavenie, rozsah servisu a výcvik sú položky, ktoré cenu značne ovplyvnia," uviedol Galko, podľa ktorého sa takýto vrtuľník v základnej cene dá kúpiť za cenu výrazne nižšiu cenu. Exminister obrany taktiež pripomenul, že Glváč týmto nákupom zadlží aj svojich nasledovníkov.
     

Minister obrany dostal ponuku na vrtuľníky počas svojej minulotýždňovej oficiálnej návštevy USA. Podľa jeho slov nákup cez americký fond, ktorý je akceptovaný v EÚ, garantuje cenu nižšiu, ako by výrobca dal akémukoľvek možnému odberateľovi. Šéf rezortu obrany chce o tejto ponuke do konca januára informovať Bezpečnostnú radu SR, vládu a parlamentný brannobezpečnostný výbor. Glváč však zdôraznil, že zatiaľ ide iba o ponuku a podľa jeho slov sú na stole aj ďalšie možnosti a typy vrtuľníkov. Peniaze na takéto riešenie má podľa vlastných slov predrokované s ministrom financií aj s premiérom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies