Galko: Minister Jahnátek nerozumie svojmu rezortu

NETKY.SK • 4 December 2013, 08:49 • 2 min
Galko: Minister Jahnátek nerozumie svojmu rezortu

BRATISLAVA - Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek nerozumie rezortu, ktorý vedie, škodí slovenskému poľnohospodárstvu a potravinárstvu, obchodníkom a spotrebiteľom.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to poslanec SaS Ľubomír Galko, podľa ktorého Jahnátek len zavádza novú byrokraciu a škodlivé opatrenia. "Neviem, či robíte viac škody tým, že na ministerstve zamestnávate svojich príbuzných až do dvanásteho kolena, alebo svojimi legislatívnymi paškvilmi," odkázal mu v závere piateho dňa 27. parlamentnej schôdze.

"Aj dnes vás premiér zachránil v hodine dvanástej, dnes sa to ešte podarilo," povedal šéfovi rezortu pôdohospodárstva. Reagoval tak na návrh novely zákona o lesoch, ktorú v utorok Jahnátek na žiadosť premiéra Roberta Fica stiahol z aktuálneho rokovania parlamentu. Novela bola terčom kritiky pre spornú úpravu, ktorá by mohla obmedziť zber húb a lesných plodov. "Kritizovali ste pána Jahnátka za jeho ministrovanie, aké bolo to vaše," oponoval Galkovi poslanec Tibor Lebocký (Smer). "Vy si takto dovolíte napadnúť človeka, ktorý hľadá riešenia," povedal Lebocký. 

Podľa novely zákona o potravinách by mal prevádzkovateľ, ktorý predáva potraviny konečnému spotrebiteľovi a ktorého obrat z predaja potravín v predchádzajúcom kalendárnom roku dosiahol 10 mil. eur, dvakrát ročne zaslať ministerstvu polročný výkaz o percentuálnom podiele obratu z predaja potravín vyrobených v SR na celkovom obrate z predaja všetkých potravín spolu za predchádzajúci kalendárny polrok. V súčasnosti musia obchodníci hlásiť päť najčastejších krajín pôvodu. Polročný výkaz by mal prevádzkovateľ zverejniť na svojej webstránke a čitateľne na viditeľnom mieste pri vstupe do každej svojej prevádzky na predpísanom formáte A3. 

Ministerstvo pôdohospodárstva by navyše malo zverejňovať na svojej webovej stránke zoznam prevádzkovateľov, v ktorom uvedie percentuálny podiel obratu z predaja potravín vyrobených v SR na celkovom obrate z predaja všetkých potravín spolu za jednotlivých prevádzkovateľov. Ministerstvo by malo upraviť aj pokuty pri druhom náleze potravín po lehote spotreby. Po novom by v takomto prípade mala byť pokuta vo výške dvojnásobku stanovenej sadzby, ktorá je od tisíc eur do 500 tis. eur. Novela zákona by mala nadobudnúť účinnosť 1. marca budúceho roka. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona