Galko: Letky ministerstiev vnútra a obrany by sa mali zlúčiť

NETKY.SK • 6 Október 2014, 10:52 • 2 min
Galko: Letky ministerstiev vnútra a obrany by sa mali zlúčiť

BRATISLAVA – Slovensko by malo podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka pripraviť koncepciu zlúčenia letiek ministerstiev vnútra a obrany do jednej, ktorá by fungovala pod rezortom obrany.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Galko dnes na tlačovej besede, SR ako jedna z posledných krajín sveta má dve letky, ktoré nepotrebuje, pretože postačuje jedna pod ministerstvom obrany. Súčasný stav je podľa neho totalitný model, keď sa letky vytvárali pod ministerstvom vnútra. „V krajinách NATO sme jediní. Česká republika pristúpila k zmene v roku 1998. Dnes má ČR letku s najmodernejšou technikou,“ konštatoval Galko s tým, že model, keď zabezpečuje prepravu ústavných činiteľov vojenské letectvo, sa využíva v drvivej väčšine demokratických štátov sveta. Leteckú prepravu mimo vojenského letectva zabezpečujú také krajiny ako Ekvádor, Irak, Kuba, Pakistan, Rusko, Ukrajina, Bielorusko, Vietnam. „SR je malou krajinou, aby utiahlo dve letky. Inej cesty ako zlúčenie letiek niet,“ vyhlásil.

 

Galko kritizoval, že nie je žiadna diskusia o zlúčení letiek. „Ministerstvá vnútra a obrany sa hrajú na svojom piesočku,“ vyhlásil. Zároveň upozornil, že rezort obrany nedávno nakúpil menšie lietadlá bez spolupráce s ministerstvom vnútra. Ministerstvo obrany plánuje nakupovať lietadlá Spartan bez diskusie s rezortom vnútra. Minulý týždeň zas Robert Kaliňák prišiel s nápadom nakupovať staršie lietadlá bez konzultácie s ministerstvom obrany. 

 

Pokiaľ sa definitívne nevyrieši spojenie dvoch letiek do jednej, nemalo by Slovensko podľa Galka nakupovať žiadne lietadlá. „Dve letky sú nezmyselný luxus,“ uviedol. Podľa neho treba teda pripraviť zlúčenie dvoch letiek pod ministerstvo obrany. Galko navrhuje, aby už teraz lety ústavných činiteľov na krátke vzdialenosti zabezpečoval rezort obrany lietadlami L 410, ktorých má šesť. Podľa Galka by tiež ministerstvo obrany malo dokončiť nákup lietadiel Spartan s VIP verziou. „Tá zabezpečí vysoký štandard prepravy vysokých štátnych i vojenských predstaviteľov,“ dodal. Podľa Galka je za nezlúčením letiek márnomyseľnosť ministrov a moc. 

 

Podľa Kaliňáka ministerstvo vnútra má v súčasnosti dve ponuky na nákup lietadiel pre jeho letku. Taliansko ponúka jeden trinásťročný Airbus s dlhým doletom a jeden menší starší Falcon. Druhá ponuka je od rakúskeho súkromného prepravcu, ktorý vyradil niektoré lietadlá. Slovensku preto ponúka dva Fokkery. Zároveň je ochotný s doplatkom zobrať naše dva Jaky. „Som proti obom návrhom Kaliňáka. Pokiaľ sa definitívne nevyrieši spojenie dvoch letiek do jednej, nemali by sme nakupovať žiadne lietadlá,“ vyhlásil Galko. 

 

Letka ministerstva vnútra disponuje dnes dvoma ruskými lietadlami TU 154. Používa sa však len jedno. Druhé čaká na generálnu opravu. Rezort vnútra má dve lietadlá Jak-40. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies