Galko: Len policajný štát potrebuje viac policajtov

NETKY.SK • 17 December 2015, 12:52 • 2 min
Galko: Len policajný štát potrebuje viac policajtov

BRATISLAVA - Vládou schválené posilnenie policajného zboru a vojakov predstavuje podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka ďalší dôvod, prečo je mimoriadne dôležité, aby po marcových voľbách vznikla vláda bez Smeru-SD. Zvýšenie počtu policajtov a vojakov podľa neho len zvýši výdavky na výzbroj, ošatenie a technické vybavenie týchto posíl.

slovakia

left justify in out

„Pod zámienkou boja proti terorizmu sa tak len pripravujú ďalšie kšefty. Pre učiteľov a zdravotné sestry vláda peniaze nemá, ale na nákup uniforiem, áut a zbraní áno. Je hanebné, že po tom, čo vláda Roberta Fica presadila zákony zvyšujúce právomoci silových zložiek zasahovať do slobôd občanov, ide teraz zvyšovať aj ich kvantitu. Je to choré. Aj preto, lebo v porovnaní počtu policajtov na počet obyvateľov Slovensko vychádza v Európskej únii ako špička,“ argumentuje Galko.

 

Poslanec liberálov pripomína, že Slovensko je mimo pozornosti teroristických skupín. Exminister obrany preto myslí, že SR nepotrebuje viac zle vycvičených a demoralizovaných policajtov a vojakov, ktorí fušujú do policajnej práce. Naopak, Slovensko podľa Galka potrebuje naslovovzatých profesionálov, ktorí majú zmysel pre povinnosti a česť.

 

„Verejnosť vidí, že do páchania trestnej činnosti sú v mnohých prípadoch zapletení bývalí či súčasní policajti a profesionálni vojaci. Rovnako vidí nepripravenosť policajtov pohybovať sa v zložitých situáciách, ktorú niektorí z nich prekrývajú svojou brutalitou. Je choré, aby sa namiesto intenzívneho a komplexného výcviku posilňovali jestvujúce silové zložky tým, že k nim pribudnú noví ľudia. Nezískame viac bezpečnosti. Akurát policajný štát dostane reálne kontúry,“ uzatvára Galko.

 

Vláda v stredu odsúhlasila personálne a technické posilnenie policajného zboru, ktoré súvisí s bezpečnostnými protiteroristickými opatreniami. V priebehu troch rokoch by sa mal policajný zbor posilniť o 2 500 policajtov. Počty policajtov by sa mali zvýšiť počas troch rokov - v budúcom roku o 800, v roku 2017 o 850 a v roku 2018 o ďalších 850 policajtov. Pre nových policajtov bude potrebné zabezpečiť aj výstroj, výzbroj a automobily. Posilniť by sa mali predovšetkým oddelenia boja proti terorizmu či extrémizmu, poriadkovej polície, ale aj špecializované jednotky, ako sú pohotovostné útvary, ale aj špeciálny Útvar osobitného určenia. Nových 2 500 policajtov bude stáť štátny rozpočet ročne necelých 60 miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies