Galko kritizuje rezorty vnútra a obrany, že nenakupujú spoločne

NETKY.SK • 20 November 2014, 12:34 • 2 min
Galko kritizuje rezorty vnútra a obrany, že nenakupujú spoločne

BRATISLAVA – Poslanec národnej rady Ľubomír Galko (SaS) kritizuje ministerstvá obrany a vnútra za to, že pri veľkých nákupoch nepostupujú spoločne.

slovakia

left justify in out

„Hrajú sa na vlastnom piesočku. Nespolupracujú a trpia tým verejné financie,“ vyhlásil Galko na dnešnom brífingu. Podľa neho neobstojí napríklad výhovorka, že policajti a vojaci potrebujú iné zbrane. „Ak by prezbrojovali koordinovane, mohli spraviť súťaž, aby od jedného výrobcu alebo konzorcia získali niekoľko druhov zbraní,“ skonštatoval exminister obrany.

 

Podobne kritizuje Galko aj pripravovaný nákup vrtuľníkov na ministerstve obrany, pričom nové vrtuľníky chce aj rezort vnútra. „Síce iné typy, ale to nie je podstatné. Je neefektívne, že dva takéto veľké nákupy sa pripravujú samostatne,“ povedal Galko s tým, že viacerí väčší výrobcovia disponujú viacerými typmi strojov. „Straty budú aj pri následnej prevádzke. Táto nespolupráca je zlá cesta, pretože ušetrené peniaze by oba rezorty mohli využiť na ďalšiu modernizáciu,“ povedal. 

 

Galkovi sa nepáči ani spôsob, akým chce minister obrany Martin Glváč vyzbrojiť nový útvar. Útočné pušky a pištole rezort nekúpi cez vlastný tender, ale priamo od Českej zbrojovky Uherský Brod na základe slovensko-českej Deklarácie o spolupráci pri vytváraní podmienok pre obstarávanie ručných zbraní. Podľa Galka bude tento nákup zrejme predražený. „Nie je žiaden praktický dôvod, aby sme mali rovnaké zbrane s Čechmi, rovnako spolupracujeme aj s Maďarmi, Poliakmi a inými krajinami NATO,“ hovorí Galko. Podľa jeho slov by sme mali vypísať súťaž tak, ako to urobilo Česko pri nákupe zbraní. „Iba v súťaži sa dosiahne najnižšia cena,“ dodal Galko. Niekdajší šéf rezortu obrany kritizoval aj návrh rozpočtu pre rezort obrany, kde podľa Galka chýba údaj o plánovaných výdavkoch na Vojenské spravodajstvo.

 

Ministerstvo vnútra v reakcii na Galkove vyjadrenia uviedlo, že im nerozumie. "Rezort vnútra pred niekoľkými dňami skonštatoval, že sa nebráni spoločnému nákupu pištolí pre policajný zbor, pokiaľ budú spĺňať technické požiadavky, ktoré požadujeme v prípade prezbrojenia Policajného zboru SR," skonštatoval šéf tlačového oddelenia Ivan Netík. Spoločný nákup vrtuľníkov s ministerstvom obrany je podľa rezortu vnútra nerealizovateľný vzhľadom na to, že ministerstvo obrany chce obstarávať armádny vrtuľník a ministerstvo vnútra ľahký pátrací, respektíve záchranársky. "Medzi týmito strojmi je dramatický rozdiel. Je to ako porovnávať kamión s fábiou. Ak pán poslanec Galko tento dramatický rozdiel nevidí, ministerstvo vnútra nemá dôvod na jeho návrhy reagovať," dodal Netík. Rezort obrany cez hovorkyňu Martinu Ballekovú odkázal, že nemá dôvod komentovať vyjadrenia Galka, "ktorý chce na seba iba upútať pozornosť z dôvodu klesajúcich preferencií svojej strany a snahy prekryť tretie výročie jeho kauzy odpočúvania inou témou". 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies