Galko: Kováčik vyhovuje pozadiu Smeru a SDKÚ

NETKY.SK • 15 Máj 2014, 11:06 • 2 min
Galko: Kováčik vyhovuje pozadiu Smeru a SDKÚ

BRATISLAVA - Kandidatúru špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika podporujú podľa poslanca Národnej rady SR za SaS Ľubomíra Galka iba politické strany, ktorým vyhovuje jeho nečinnosť.

slovakia

left justify in out

"Mnohých činovníkov zachránil pred trestným stíhaním a možno aj pred odsúdením. Je kľúčovou postavou pri udržiavaní nemravného systému privilégií a beztrestnosti pri živote," povedal dnes v parlamentnej rozprave k voľbe špeciálneho prokurátora na adresu Dušana Kováčika Galko. Terajší špeciálny prokurátor podľa jeho slov vyhovuje Smeru a SDKÚ a ľuďom, ktorí sú na tieto strany napojení. Galko pripomenul, že u Kováčika sa skončila kauza Gorila a aj kauza nelegálneho financovania Smeru-SD. Špeciálna prokuratúra pod vedením Kováčika zastavila aj vyšetrovanie kauzy financovania SDKÚ-DS.

 

Špeciálna prokuratúra podľa nezaradeného poslanca Daniela Lipšica nenaplnila očakávania, ktoré do nej boli pred desaťročím vkladané. Lipšic upozornil, že na Slovensku sa musí skončiť systém, keď si oligarchické skupiny vyberú talentovaného politika, financujú ho a po jeho nástupe do vlády si "svoj vklad" vyberú v niekoľkonásobne vyššej miere na štátnych výberových konaniach. 

 

Špeciálna prokuratúra si podľa poslankyne Lucie Žitňanskej (Most-Híd) po desiatich rokoch pod vedením špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika zaslúži nový impulz a čerstvý vietor v podobe nového vedenia. "Pán Kováčik je vo funkcii desať rokov. Je dobré, ak sa po rokoch vymenia opraty a inštitúcia môže dostať nový impulz, každý sa po čase opotrebuje," povedala Žitňanská. Exministerka spravodlivosti považuje za negatívne, že Kováčik sa do konkurzu na špeciálneho prokurátora prihlásil ako jediný uchádzač. "Nesvedčí to o zdravej klíme na špeciálnej prokuratúre. Za normálnych okolností by mal byť o také miesto záujem a mohli by sme vyberať z viacerých kandidátov," vysvetlila. 

 

Súčasnému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi sa funkčné obdobie končí v auguste. Vo funkcii je od mája 2004, opätovne ho parlament zvolil v septembri 2009. Teraz sa prihlásil do výberového konania po tretí raz, bol jediným uchádzačom. Tajné voľby sa uskutočnia dnes o 17:00.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies