Galko: Hrozba útokov Islamského štátu zo Slovenska nepominula, v jeho radoch bojuje niekoľko našincov

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 18:17 • 2 min
Galko: Hrozba útokov Islamského štátu zo Slovenska nepominula, v jeho radoch bojuje niekoľko našincov

BRATISLAVA – Niekoľko ľudí zo Slovenska stále bojuje v radoch takzvaného Islamského štátu (ISIS).

slovakia

left justify in out

"Je to hrozba, ktorá stále nepominula,“ povedal dnes pre agentúru SITA podpredseda SaS Ľubomír Galko po prednesení Správy o činnosti Vojenského spravodajstva v parlamente. O podrobnostiach však hovoriť nechcel. V minulosti sa v správach spravodajských služieb písalo, že v radoch ISIS má údajne bojovať do desať Slovákov.


Správa o činnosti Vojenského spravodajstva bola podľa Galka výrazne podrobnejšia ako v minulosti. „Dozvedeli sme sa viac o pôsobení cudzích spravodajských služieb na našom území. Tiež o spravodajských operáciách, ktoré sa týkajú možných hrozieb extrémizmu a terorizmu na území Slovenska. Hovorili sme aj o hrozbách osôb, ktoré vyznávajú radikálny islam,“ povedal. Galko bol prekvapený podrobnosťou tejto správy. "Verím, že od poslancov informácie zo správ neuniknú, pretože môžu znemožniť pokračovanie niektorých operácií,“ konštatoval.


Správu o plnení úloh Vojenského spravodajstva za rok 2015 a správu o činnosti Slovenskej informačnej služby v roku 2015, poslanci prerokovali za zatvorenými dverami.

 

SIS v roku 2015 nezaznamenala hrozbu teroristického útoku voči SR

Slovenská informačná služba (SIS) v minulom roku nezaznamenala bezprostrednú hrozbu teroristického útoku voči Slovensku, ani voči jeho občanom či záujmom v zahraničí. Rovnako nezískala poznatky o zapojení občanov SR, respektíve cudzincov s nejakou formou pobytu na Slovensku do teroristických aktivít. Uvádza sa v Správe o činnosti SIS za minulý rok, ktorú dnes prezentoval jej riaditeľ Ján Valko pred členmi parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS a následne sa o nej rokovalo aj v pléne Národnej rady SR. Verejná, odtajnená časť Správy o činnosti SIS za rok 2015 je v zmysle rozhodnutia jej riaditeľa zverejnená na webovom sídle SIS v sekcii Pre vás.

 

V minulom roku slovenská tajná služba prioritne zamerala spravodajskú pozornosť na monitorovanie a vyhodnocovanie teroristických rizík pre EÚ v kontexte výrazného nárastu teroristických útokov a teroristických hrozieb voči Západu zo strany islamistických radikálov, najmä džihádistickej organizácie Dáiš (takzvaný Islamský štát). Služba poskytla domácim externým príjemcom hodnotenia súvisiace s útokmi na redakciu Charlie Hebdo a predajňu kóšer potravín v Paríži v januári 2015, s útokom na kaviareň a židovské múzeum v Dánsku vo februári 2015, s útokom na západných turistov v Národnom múzeu Bardo v Tunise v marci 2015, s útokom na západných turistov v hotelovom rezorte v Tunisku v júni 2015, s útokom vo vlaku medzi Amsterdamom a Parížom z augusta 2015, s útokom na ruské lietadlo z októbra 2015 v Egypte a so simultánnymi teroristickými útokmi v Paríži z novembra 2015.

 

Uvádza sa oddnes ďalej na webovej stránke SIS. V súvislosti s vyššie uvedenými udalosťami SIS v minulom roku analyzovala možné teroristické riziká pre SR a reakcie rizikovej časti cudzineckej komunity žijúcej v SR na ne. Väčšina z úspešne realizovaných útokov v západných krajinách bola inšpirovaná militantnými úspechmi Dáiš a jej intenzívnou mediálnou propagandou, ktorá našla odozvu vo forme násilných aktivít u svojich sympatizantov v západnom svete. V priebehu roka 2015 preto priebežne informovala externých príjemcov zo zákona o trendoch mediálnej propagandy Dáiš a jej dosahu na rizikovú komunitu cudzincov žijúcich SR. Píše sa v odtajnenej verzii správy o činnosti SIS za minulý rok v časti "Boj proti terorizmu".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies