Galko: Glváč o tunelovaní VS vedel, zrušil rozkaz Radičovej

NETKY.SK • 20 Máj 2013, 11:22 • 2 min
Galko: Glváč o tunelovaní VS vedel, zrušil rozkaz Radičovej

BRATISLAVA – Minister obrany Martin Glváč podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka vedel o tunelovaní vojenského spravodajstva pred rokom 2010. Ako Galko povedal dnes na tlačovej besede, vedomosť Glváča o kauze dokazuje dokument, pod ktorým je súčasný minister podpísaný.

slovakia

left justify in out

Ide o zrušenie disciplinárneho rozkazu proti bývalému šéfovi vojenského spravodajstva Romanovi Mikulcovi, ktorý podpísala vtedajšia premiérka Iveta Radičová. Podľa Galka Glváč 4. júna 2012 podpísal zrušenie tohto rozkazu a vrátil ho na nové prerokovanie.

Celý materiál sa podľa Galka týka vedenia vojenského spravodajstva, ktoré odišlo v roku 2010. „Ten, kto ho podpísal, sa musel dopodrobna oboznámiť so všetkým,“ povedal s tým, že ten, kto tento dokument podpísal, vedel, že vec by sa mala vyšetrovať ďalej. „Mal vedieť, že na vojenskom spravodajstve zostali všetky dôkazy. Mal vedieť, že na vojenskom spravodajstve sú stále svedkovia, výpovede, vyhodnotené informácie. Pod týmto dokumentom je podpis Martina Glváča,“ vyhlásil Galko. Glváč mal vedieť a zrejme podľa Galka vedel všetko. „Dlhých jedenásť mesiacov prešlo od 4. júna, ale neurobil v tejto veci nič. Neobnovil vyšetrovanie, nezaistili elektronické dáta,“ zdôraznil. Zároveň pripomenul, že napriek tomu, že musel vedieť, že Ľubomír Skuhra je podozrivý, v januári 2013 ho vymenoval za riaditeľa tajnej služby. „Toto je tragédia. Na vojenskom spravodajstve sa pod Glváčom namiesto vyšetrovania stopy zahladzovali. Preto musí Glváč a Skuhra odísť,“ uviedol. Podľa Galka je neprijateľné, aby post ministra obrany a šéfa vojenského spravodajstva zastávali ľudia, ktorí sú podozriví z trestných činov. Podpredseda SaS sa čuduje v tejto kauze mlčaniu prezidenta SR, ktorý je hlavným veliteľom ozbrojených síl. 

SaS opakovane vyzvala premiéra Roberta Fica, aby Martina Glváča odvolal z postu ministra obrany a ten ešte predtým Ľubomíra Skuhru postavil mimo službu. „Oboch považujem za vážne podozrivých z trestného činu,“ povedal s tým, že jeden je podozrivý z tunelovania vojenského spravodajstva a druhého z krytia tohto zločinu. 

Galko tiež upozornil, že Glváč sa chaoticky vyjadroval o skartácii dokumentu v prípade tunelovania vojenského spravodajstva. „Najskôr tvrdil, že o nej nevedel, keď si uvedomil, že o tom hovoril sám 13. decembra 2012, opravil sa a povedal, že sa o tom dozvedel niekoľko dní pred 13. decembrom." Pripomenul tvrdenie ministra, že k skartácii materiálu došlo tri dni po minuloročných parlamentných voľbách, ale podľa materiálov, ktorými disponuje, bola nariadená 1. marca a vykonaná 2. marca, teda osem dní pred voľbami. 

Podľa Galka spravodajský dôstojník, ktorý chce pred parlamentným výborom na kontrolu vojenského spravodajstva potvrdiť autenticitu medializovaného dokumentu, ktorý sa týka tunelovania vojenskej spravodajskej služby, môže vystúpiť na tomto výbore. Galko si myslí, že spravodajský dôstojník môže aj bez zbavenia mlčanlivosti povedať, že ide o dokument, na ktorom pracoval. Iné podrobnosti však povedať podľa neho nebude môcť. 

Vážne podozrenia z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) v čase prvej Ficovej vlády vyvoláva 134-stranová správa, ktorú anonymne dostal denník Sme. Dokument zrejme vychádza z vnútorného vyšetrovania vo vojenskej rozviedke, ktoré sa rozbehlo, keď ministerstvo obrany viedol Ľubomír Galko. Dnes o správe rokoval Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu Vojenského spravodajstva. Podľa Galka minister Glváč stojí za zastavením vyšetrovania celej kauzy. Galko si myslí, že mnohé dokumenty, ktoré sa dotýkajú správy, sú stále na Vojenskom spravodajstve. Skartovaná bola len minimálna časť dokumentov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies