Galko: Gajdoš by mal odvolať Skuhru, Tibenského a Blanárika

NETKY.SK • 4 Apríl 2016, 12:43 • 2 min
Galko: Gajdoš by mal odvolať Skuhru, Tibenského a Blanárika

BRATISLAVA – Nový minister obrany Peter Gajdoš by mal podľa podpredsedu strany Sloboda a Solidarita (SaS) Ľubomíra Galka odvolať z funkcií riaditeľa Vojenského spravodajstva (VS) Ľubomíra Skuhru, riaditeľa sekcie obrannej politiky na ministerstve obrany Róberta Tibenského a riaditeľa inšpekcie ministerstva obrany Františka Blanárika.

slovakia

left justify in out

Liberáli novému ministrovi obrany držia palce pri spravovaní rezortu, rovnako rešpektujú pomyselných sto dní, ktoré má minister pri nástupe do funkcie. Spomínané tri personálne výmeny však podľa Galka neznesú odklad, ministra Gajdoša vyzval, aby konal.


Skuhra podľa Galka ako šéf VS zlyhal, vedenie tajnej služby je nedôveryhodné, a to aj pre zahraničných partnerov. Vojenské spravodajstvo by podľa exministra obrany mal viesť odborník, potrebné je vyčistenie služby na kľúčových postoch, rovnako by sa mal znížiť počet ľudí, ktorí sa venujú kontrarozviednym činnostiam, a naopak, posilniť by sa mala rozviedka. Podľa Galka je verejným tajomstvom, že 30 percent ľudí vo VS vykonáva odbornú prácu a 70 percent ich špehuje.


Tibenský, ktorý bol v minulosti aj šéfom Vojenskej spravodajskej služby, by mal podľa Galka skončiť ako riaditeľ sekcie obrannej politiky. Tibenský ako pridelenec v Izraeli podľa Galka zabezpečoval nákupy vojenskej techniky. „Bol podozrivý zo zneužitia právomoci verejného činiteľa pri prenajímaní vily v Izraeli za štátne peniaze za účelom vlastného obohatenia sa,“ povedal Galko. Tibenský podľa Galka odmietol absolvovanie na detektore lži, ako príslušník tajnej služby bol podozrivý z toho, že prenajímal konšpiračné byty sám sebe. „Róbert Tibenský je v zahraničí extrémne nedôveryhodnou osobou,“ konštatoval Galko.


Blanárik by mal skončiť ako šéf inšpekcie ministerstva obrany. „Počas uplynulých štyroch rokov inšpekcia doslova spala. Nebol známy jediný prípad, keď by na základe zistenia inšpekcie MO prišlo k nejakým zásadným rozhodnutiam či redukciám v chode ministerstva obrany,“ konštatoval poslanec SaS Milan Laurenčík. Pripomenul, že Blanárik v minulosti viedol Národný bezpečnostný úrad, po tom, ako úrad opustil, vzkriesil ho Smer-SD a pôsobil ako poradca ministra Martina Glváča, neskôr ako riaditeľ inšpekcie. Za najspornejšie na Blanárikovi považuje Laurenčík to, že disponuje bezpečnostnou previerkou. „Stovky ľudí museli odísť zo štátnej služby pre zákon o utajovaných skutočnostiach, podľa ktorého aktívna spolupráca s ŠtB je pre vojaka diskvalifikačné kritérium vo vzťahu k bezpečnostnej previerke,“ povedal Laurenčík. Blanárik sa podľa neho nikdy nemal stať šéfom inšpekcie MO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies