Galko dal trestné oznámenie pre prenájom budovy rezortom vnútra

NETKY.SK • 2 Október 2014, 11:53 • 2 min
Galko dal trestné oznámenie pre prenájom budovy rezortom vnútra

BRATISLAVA – Trestné oznámenie pre prenájom budovy na Panenskej ulici v Bratislave ministrom vnútra podal dnes poslanec SaS Ľubomír Galko.

slovakia

left justify in out

„Toto je smerácka verzia kauzy daňové riaditeľstvo. Akurát, že vyše deväťročný prenájom za tri milióny eur nedostal stranícky sponzor, ale dostal ho kamarát Kaliňákovho kamaráta a kolegu vo vláde,“ uviedol dnes pred novinármi exminister obrany. Podľa Galka prenájom budovy pre rezort vnútra budí podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov – porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, zneužívania informácií v obchodnom styku a machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. „Som veľmi zvedavý, ako polícia pristúpi pri vyšetrovaní k vlastnému ministrovi. Pevne verím, že tak, ako ku každému inému občanovi,“ konštatoval Galko.

 

Ministra vnútra Roberta Kaliňáka Galko vyzval, aby „tento škandálny prenájom okamžite zrušil“. Poslanec za SaS upozornil, že hoci podľa reformy ESO má na zamestnanca pripadnúť asi šesť až osem štvorcových metrov, v bratislavských budovách ministerstva vnútra podľa Galka pripadá na jedného pracovníka vyše 13 štvorcových metrov. Po rozpočítaní cena prenájmu predstavuje 16 eur na meter štvorcový. „Nejdem sa pýtať, či sa v Starom Meste nedal prenájom zohnať lacnejšie. Pýtam sa, prečo ministerskí úradníci musia sedieť v samotnom centre Bratislavy a nie niekde na periférii, kde sú ceny nepomerne lacnejšie,“ konštatoval poslanec liberálov. Zarazilo ho vysvetlenie rezortu vnútra, že priestory v centre potrebujú pre komunikáciu s ďalšími úradmi, ktoré tam sídlia. „Verte mi, že telefóny, maily, aj klasická pošta fungujú aj mimo centra Bratislavy. Dokonca tam dorazia v tom istom čase,“ odkázal Galko Kaliňákovi. 

 

Za škandál Galko považuje, že najprv sa kamarát ministra financií Petra Kažimíra dozvedel, že MV hľadá priestory na prenájom, až potom budovu na Panenskej ulici v Bratislave kúpil a prenajal. „Lenže súdruhovia zase urobili chybu a nezladili si verzie,“ dodal Galko. Kým podnikateľ a Kažimírov kamarát Roman Fečík tvrdí, že ministerstvo reagovalo na inzerát pôvodného vlastníka, že chce budovu predať, úradníci ministra Kaliňáka vyhlasujú, že sa rozhodli podľa Fečíkovho inzerátu, ktorý našli pomocou internetového prehliadača. „Tento nesúlad výrazne napomáha podozreniu, že celý prenájom je jedným koordinovaným kamarátšaftom,“ uzavrel Galko. 

 

O kauze začiatkom týždňa informoval denník Sme. Podľa novín tri milióny eur na nájomnom postupne vyinkasuje kamarát ministra financií Petra Kažimíra vďaka budove v centre Bratislavy, ktorú prenajal ministerstvu vnútra. To nedokázalo do vlastných priestorov pomestiť expertov na eurofondy. Kažimírov známy, podnikateľ Roman Fečík pred pár rokmi pomohol odvrátiť úpadok firmy, v ktorej minister figuroval. Ministerstvo vnútra pod vedením Kažimírovho straníckeho kolegu Roberta Kaliňáka odmieta, že by kamarátstvo Fečíka s vplyvným politikom zavážilo. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies