Galko chce vyčistiť policajný zbor, Kaliňáka interpelovať

NETKY.SK • 30 Október 2013, 12:30 • 2 min
Galko chce vyčistiť policajný zbor, Kaliňáka interpelovať

BRATISLAVA - Bývalý minister obrany a nezaradený poslanec NR SR Ľubomír Galko chce interpelovať ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Jeho rozhodnutie prichádza po utorkovom mimoriadnom rokovaní parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť, ktorý sa konal po podozreniach o prieniku organizovaného zločinu do štruktúr policajného zboru, povedal na dnešnom brífingu Galko. Od Kaliňáka si vyžiada zoznam osôb, ktoré do policajného zboru prijal minister s udelenou výnimkou. Dňa 23. októbra 2007 bola schválená novela zákona o štátnej službe príslušníkov PZ, ktorá umožnila výnimočne prijať aj osoby, ktoré nespĺňajú všetky podmienky na výkon služby.

"Od tohto dátumu je možné, aby sa príslušníkom PZ stal aj zločinec," vyhlásil Galko. S kolegom Richardom Vašečkom chce pripraviť novelu zákona, ktorá odstráni tento podľa nich nenormálny stav. "Dokážem akceptovať, že sa stane policajtom človek, ktorého Slovensko potrebuje a ten človek nedokáže zabehnúť nejakú vzdialenosť v stanovenom limite. Ale som presvedčený, že nie je žiaden dôvod, aby policajný zbor bol presiaknutý mafiánmi, členmi podsvetia, osobami s kriminálnou minulosťou," hovorí exminister. Dokonca sa podľa neho môže na základe tohto ustanovenia v zákone stať príslušníkom aj nespoľahlivý človek alebo duševne nespôsobilá osoba. "Aj Harman by mohol byť dnes policajtom... v prípade, že by dostal výnimku," poznamenáva Galko. Očakáva, že ich novela nájde širokú podporu. Okrem toho chcú nechať preskúmať možnosť, aby táto legislatívna norma umožnila vylúčiť všetkých kriminálnych a nespoľahlivých príslušníkov policajného zboru, ktorých polícia do zboru prijala s výnimkou od 23. októbra 2007. 

Jozef Drag, údajný policajný agent, obžalovaný v kauze bytovej mafie, podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka rozpráva vymyslené veci. Ako povedal minister novinárom po utorkovom rokovaní parlamentného brannobezpečnostného výboru, klamstvom označil aj tvrdenie, že Drag skladal sľub do jeho rúk. Kaliňák odmietol povedať, či bol Drag policajtom. Odvolával sa na utajované skutočnosti. „Musím dodržiavať zákon,“ povedal. Poslanci chceli vypočuť aj čelných funkcionárov policajného zboru. Tí však neprišli. Podľa ministra totiž nemajú s výborom nič spoločné, pretože on je jediný, ktorý sa ako minister zodpovedá výboru. Kaliňák tvrdí, že on a polícia sú konfrontovaní s človekom, ktorý klame. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies