Galko a Vašečka majú pochybnosti o nákupe pušiek

NETKY.SK • 17 December 2014, 15:38 • 2 min
Galko a Vašečka majú pochybnosti o nákupe pušiek

BRATISLAVA - Na základe uznesenia Výboru pre obranu a bezpečnosť NR SR predložil minister obrany Martin Glváč členom výboru informácie k nákupu pušiek od firmy Česká zbrojovka.

slovakia

left justify in out

Uznesenie o povinnosti predloženia informácií tohto charakteru výbor schválil na svojom poslednom zasadnutí, jeho cieľom bolo predísť sporom, týkajúcim sa transparentnosti a efektívnosti tohto obstarávania.

 

Člen výboru a exminister obrany Ľubomír Galko (SaS) však nepokladá predložené informácie za dostatočné. „Martin Glváč použil na vysvetlenie úplne iné paragrafy a výnimky z verejného obstarávania, ako prezentoval predtým na rokovaní výboru. Raz argumentuje a opiera sa o medzinárodnú zmluvu, druhýkrát o unifikáciu, tretíkrát o zabezpečenie pracovných miest v Novákoch, štvrtýkrát zasa o bezpečnosť krajiny. Stále argumentuje niečím iným. Moje pochybnosti sa týmto len prehlbujú,“ vysvetlil. Podpredseda liberálov nepovažuje ani predložené dokumenty týkajúce sa rokovania Bezpečnostnej rady za úplné. „Vôbec z nich nevyplýva, či sa hovorilo o tomto nákupe zbraní alebo nie. Prečítali sme si len všeobecné uznesenie o akejsi aktualizácii hodnotenia bezpečnostnej situácie a informácii o stave realizácie opatrení, vyplývajúcich z materiálu Hodnotenie bezpečnostnej situácie. Samotný tento materiál nám však predložený nebol,“ povedal Galko. 

 

Podľa Galka je druhým vážnym problémom výpis z obchodnej zmluvy medzi ministerstvom obrany a českým dodávateľom: „Nie je z neho jasné prakticky nič, okrem celkovej ceny za tento veľký nákup. Teda ani čo sa kúpilo, či aj pušky, aj pištole, a keď len pušky, tak aké, koľko kusov, v akej jednotkovej cene, aké príslušenstvo. Za takýchto podmienok nie sme schopní preveriť nič z medializovaných informácií, týkajúcich sa tohto nákupu. Uznesenie výboru pokladám za nesplnené a obrátim sa na predsedu výboru, aby urýchlene zabezpečil zo strany ministerstva doplnenie podkladov. Ak tak nespraví, vrátim sa k predmetnému nákupu na najbližšom rokovaní brannobezpečnostného výboru,“ povedal Galko. 

 

Richard Vašečka (OĽaNO) sa pýta, prečo ministrovi trvalo dva mesiace, kým sa členovia výboru dostali k informáciám: „Neboli ani utajované, ani nemalo význam ich zakrývať pred poslancami a pred verejnosťou. Budeme sa ďalej zaujímať, či nebol porušený zákon," konštatoval poslanec za obyčajných ľudí. Vašečka nepovažuje takéto konanie za dostatočné. „Boli nám predložené dve strany možno desaťstranovej zmluvy a to nemá s transparentnosťou nič spoločné,“ povedal. 

 

Viac informácií by mala priniesť kontrola Úradu pre verejné obstarávanie, o ktorú ministerstvo obrany požiadalo v týchto dňoch. Galko a Vašečka zvážia ďalšie kroky týkajúce sa tohto obstarávania až po prezentovaní jej výsledkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona