Galko a Vašečka chcú verejný rozpočet vojenskej tajnej služby

NETKY.SK • 30 Október 2014, 09:48 • 2 min
Galko a Vašečka chcú verejný rozpočet vojenskej tajnej služby

BRATISLAVA - Vojenské spravodajstvo (VS) by malo od januára 2015 zverejňovať svoj rozpočet podobne, ako to robí Slovenská informačná služba (SIS). V novele zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy to navrhujú podpredseda SaS Ľubomír Galko a predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka. Právnu normu predstavili plénu na úvod 11. rokovacieho dňa 39. schôdze NR SR.

slovakia

left justify in out

Podľa poslancov, kým SIS poskytuje verejnosti v rámci možností vyplývajúcich z jej charakteru činnosti primeraný prehľad o základnej skladbe finančných prostriedkov vyčlenených na jej činnosť, VS vystupuje vo vzťahu k verejnosti netransparentne a ignoruje skutočnosť, že prostriedky vyčlenené na jej činnosť pochádzajú z peňazí daňovníkov. "Sme presvedčení, že daňovníci majú právo, rovnako ako pri SIS, dozvedieť sa bližšie podrobnosti o základnej skladbe finančných prostriedkov vyčlenených na činnosť VS," argumentujú Galko a Vašečka.

 

Predložená novela podľa nich rešpektuje skutočnosť, že vojenskí tajní, rovnako ako SIS, pracujú v režime utajeného charakteru činnosti, a preto aj navrhovaný rozsah zverejňovaných informácií zodpovedá rozsahu informácií zverejňovaných SIS na jej webovom sídle. Poslanci zároveň žiadajú, aby za účelom lepšej kontroly bola súčasťou zverejňovaného záverečného účtu kapitoly Ministerstva obrany SR aj výška limitu VS z rozpočtu rezortu obrany, a to rovnako v členení na bežné a na kapitálové výdavky.

 

"Je neprijateľné, aby sa naďalej toleroval stav, keď VS je napriek značnému objemu pridelených finančných prostriedkov takpovediac neviditeľným subjektom, na ktorý majú daňovníci iba povinnosť prispievať bez možnosti získať aspoň základné informácie o účelovom určení finančných prostriedkov vyčlenených na jeho činnosť a o ich reálnom čerpaní," píšu poslanci v dôvodovej správe.

 

Plénum bude následne pokračovať v rokovaní o ďalších poslaneckých návrhoch zákonov. Po 14.00 h riadne rokovanie parlamentu preruší mimoriadna schôdza, na ktorej sa opozícia pokúsi odvolať ministra práce Jána Richtera (Smer-SD).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona