Ľ. GALKO: 19. január navždy pre nás ostane dňom úcty a piety

NETKY.SK • 20 Január 2011, 08:14 • 2 min
Ľ. GALKO: 19. január navždy pre nás ostane dňom úcty a piety

Ľ. GALKO: 19. január navždy pre nás ostane dňom úcty a piety

slovakia

left justify in out

img

Devätnásty január je dňom úcty a piety, ktorú pozostalí a armádni i štátni predstavitelia Slovenskej republiky a Maďarskej republiky prišli vyjadriť na miesto nedokončenej misie vojakom a zamestnancom rezortu obrany, ktorí tragicky zahynuli na kopci Borsó neďaleko maďarskej obce Hejce. Povedal to dnes minister obrany Ľubomír Galko na pietnom zhromaždení pri príležitosti piateho výročia tragickej udalosti, pri ktorej zahynulo 42 ľudí po páde vojenského špeciálu An-24.
Pripomenul, že toto nešťastie bolo zhodou nešťastných náhod a jedného okamihu, ktorý nemilosrdne rozhodol za tých, ktorí boli v tom čase v armádnom lietadle An-24. "K úspešnému ukončeniu ich práce v zahraničnej misii KFOR v Kosove chýbalo iba niekoľko minút, iba pár kilometrov. Ale osud bol neúprosný. Rozhodol inak,“ dodal Galko. Občanom obce sa poďakoval za to, čo v osudných chvíľach urobili pri záchranných prácach po havárii. Zároveň priznal, že dnešok bol preňho veľmi emotívny, pretože bol navštíviť priamo miesto tragédie. „Tam som si uvedomil, aký je ľudský život veľmi cenný,“ zdôraznil minister obrany. Doplnil, že jeho prioritou je bezpečnosť našich vojakov. Zároveň vyhlásil, že lietadlá, ktoré sa momentálne používajú, sú prevádzkyschopné a bezpečné.
Na pietnom akte sa zúčastnil aj minister obrany Maďarskej republiky Csaba Hende. „Dievčatá a chlapci, ktorí tu zahynuli, sa podujali na najväčšiu vec vo svojom živote. Slúžili svojej vlasti. A slúžili aj našej spoločnej veci, nášmu spojenectvu. Preto odišli do Kosova, aby vytvorili mier v takej krajine, ktorá bola zničená a zmrzačená,“ povedal.
Vojenský špeciál An-24 so 43 príslušníkmi armády SR havaroval pred piatimi rokmi na kopci Borsó, pri maďarskej obci Hejce, asi 50 km pred cieľom svojej cesty v Košiciach. Haváriu prežil len jeden člen kontingentu, ktorý sa vracal z mierovej misie v Kosove. Martin Farkaš však v súčasnosti pôsobí na ďalšej vojenskej misii v Afganistane a dnešného spomienkového pietneho aktu sa nemohol zúčastniť.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona