Galis: Budem rád, ak v športe nastane poriadok

NETKY.SK • 23 September 2015, 10:22 • 2 min
Galis: Budem rád, ak v športe nastane poriadok

BRATISLAVA - Nový zákon o športe pomôže profesionálnym športovcom. Vyhlásil to dnes poslanec NR SR a splnomocnenec vlády pre mládež a šport Dušan Galis (Smer-SD) počas parlamentnej rozpravy k vládnemu návrhu zákona o športe s tým, že bude rád, ak v športe nastane poriadok.

slovakia

left justify in out

"Šport je fenomén. Ako bývalý športovec a tréner hovorím, že roky voláme po modernej legislatíve, ktorá zlepší podmienky v slovenskom športe. Treba urobiť v športe poriadok a ľudia by mu ďaleko viac dôverovali," myslí si Galis.

 

Podľa jeho slov nový zákon nevznikol za zeleným stolom, ale je výsledkom mnohých diskusií. "Treba vyzdvihnúť prácu Petra Pellegriniho (Smer-SD) a médiá, ktoré mu venovali veľkú pozornosť," odkázal poslanec vládnej strany.

 

Štefanovi Kuffovi (OĽaNO) sa však nepozdáva, že šport sa má financovať aj z výnosov z lotérií a hazardu. "Hazard je vnímaný ako čosi negatívne. A zlými prostriedkami ideme robiť program? Je to filozofická otázka. Nemali by sme sa báť to zafinancovať z verejných zdrojov, zo štátneho rozpočtu, aby šport nebol závislý od hazardu," odporučil Kuffa s tým, že spoločnosť by sa nemala tváriť, že hazard je prospešný, lebo sa z neho financuje šport.

 

Dlhoočakávaný zákon o športe má sprehľadniť financovanie športu, čo by malo priniesť do športu viac peňazí. A to nielen nárazovo, ale aj dlhodobo a systémovo. Čo najviac peňazí sa má prerozdeľovať automaticky, podľa vzorca. Definovať má kritériá, ako napríklad masovú (členskú) základňu, športové úspechy, popularitu daného športu a ďalšie faktory.

 

Transparentnosť má zabezpečiť aj nový informačný systém, v ktorom bude povinnosť zaregistrovať sa. Zverejní údaje o športových organizáciách, športovcoch aj športových odborníkoch. Majú byť zverejnené aj zmluvy týkajúce sa narábania s verejnými zdrojmi či sponzorské dary. Ten, kto bude žiadať podporu z verejných zdrojov, bude musieť mať status "spôsobilý".

 

Nové pravidlá by malo dostať aj manažovanie slovenského športu. Športovci a kluby by sa po novom mali podieľať na riadení a kontrole ich zväzov. Vzniknúť má aj nová funkcia, ktorou bude hlavný kontrolór športu.

 

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) avizoval, že peniaze do športu by mali ísť aj z lotérií. Podľa jeho slov by mal celý výnos z tzv. malého hazardu ísť postupne v najbližších štyroch rokoch práve do tejto oblasti. "Takisto zavádzame transparentný spôsob sponzorovania športov. Tento typ výdavku bude akoby daňovým výdavkom. Takisto musí byť transparentne evidovaný a bude verejne prístupný," vysvetlil minister.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona