Galéria Jána Koniarka v Trnave otvorila Skulpturpark

NETKY.SK • 21 Máj 2023, 10:00 • 2 min
Galéria Jána Koniarka v Trnave otvorila Skulpturpark

TRNAVA - Galéria Jána Koniarka v Trnave otvorila svoju prvú stálu sochársku expozíciu v nádvorí Koppelovej vily na Zelenom kríčku

slovakia

left justify in out

Galéria Jána Koniarka (GJK) v Trnave otvorila svoju prvú stálu sochársku expozíciu v nádvorí Koppelovej vily na Zelenom kríčku. Chce v nej sledovať figuratívnu líniu sochárstva za posledných 100 rokov s prihliadnutím na historický a umelecký kontext Trnavy. Kurátorom je riaditeľ GJK Vladimír Beskid. Projekt má názov Skulpturpark.

 

"Expozíciu sme vytvorili s odkazom na sochárske dedičstvo zakladateľa moderného slovenského sochárstva Jána Koniarka, ktorého diela GJK trvalo prezentuje vo svojom novom krídle. Priestor je pre domácich autorov a každý rok pre jedného hosťujúceho," uviedol Beskid pre TASR. V Skulpturparku dostala miesto kópia Koniarkovho náhrobného kameňa rodiny Perczélyovcov z rokov 1928 - 1930, ktorá sa nachádza na Novom cintoríne v Trnave. Stéla predstavuje osobitú kapitolu prác autora z umelého kameňa, realizátorom kópie je sochár Ladislav Szabo. Pri bráne areálu stojí železná socha od Josepha Jurču Vietor (1967). "Bola súčasťou ojedinelej výstavy sôch a objektov autora na nábreží Trnávky v roku 1971. Na fasádu nového krídla sme umiestnili Optický reliéf z panoramatického kina Hviezda v Trnave (1972 - 1974) dvojice Július Bartek - Jozef Dóka," informoval Beskid.

 

img

Hlava robotníka - jedno z diel sochára a maliara Josepha Jurču

 

Je tam aj neónová minimalistická Kompozícia K (2023) českého autora Pavla Korbičku vo farbách trikolóry, ktorú pripravil špeciálne pre GJK. Kinetická socha Viktora Freša s názvom Playme (2022) vychádza z jeho programu figurálnej skratky zväčšenej guľatej hlavy a interaktivity s divákom. Monument slobody - horiaci smetiak trnavského umelca Martina Kochana bol pripravený pre Bielu noc 2012 v Košiciach a predstavuje jeho príznačný kritický pohľad na súčasnosť. "Hosťom tejto sezóny je autoportrétna socha Martina Špirca Pozorovateľ, ktorá vychádza zo situácie v krajine zatopenej Liptovskej Mary," doplnil riaditeľ GJK. Priestor Skulpturparku zároveň podľa jeho slov nerezignuje na svoje určenie konania kultúrnych exteriérových aktivít galérie, ktoré sa zvyknú bývať počas letných mesiacov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies