Galek: V SaS bane zatvoriť nechceme

NETKY.SK • 17 December 2016, 16:44 • 2 min
Galek: V SaS bane zatvoriť nechceme

NOVÁKY - Strana Sloboda a Solidarita (SaS) Hornonitrianske bane Prievidza zatvárať nechce. Je to súkromná firma, ktorá by mala fungovať ako každý iný súkromný podnikateľ, teda na trhovom princípe a ak si nájdu svojich odberateľov, tak nech ťažia ďalej.

slovakia

left justify in out

V reakcii na dnešné vyhlásenie predsedu vlády SR Roberta Fica o tom, že by SaS pravdepodobne najradšej zatvorili bane, to pre TASR uviedol poslanec Národnej rady SR za SaS Karol Galek.

 

"Bane nech prevádzkujú (HBP, pozn. TASR) na vlastné náklady, uhlie, ktoré vyťažia, nech predajú na trhu. A z toho, čo utŕžia, zaplatia mzdy, náklady a ak niečo ostane, tak to bude ich zisk. V súčasnosti to však takto nefunguje a táto súkromná firma má v mene zamestnanosti v hornonitrianskom regióne štedrú dotáciu od všetkých občanov Slovenska," uviedol ďalej v reakcii Galek. Prevádzku baní ako i mzdy baníkov podľa neho platia všetci občania. "Dokonca vďaka nám všetkým majú každoročne zisk, z ktorého časť sa údajne namiesto zdaňovania balí do alobalu. Žiadne riziko a 57-% hrubá marža," tvrdí.

 

Premiér dnes podčiarkol, že bude trvať na zachovaní tradície baníctva na hornej Nitre, na ktorú je naviazaných asi 4200 pracovných miest. "Je úplne evidentné, že ľuďom z kancelárií a kaviarní v Bratislave je úplne jedno, či tú robotu budú alebo nebudú mať," tvrdil na brífingu.

 

Baníci sú podľa Galeka pracovití a zodpovední zamestnanci a zaslúžili by si podľa neho zdravšie a bezpečnejšie pracovné prostredie. "A tiež si zaslúžia férovú mzdu. Dnes je na dotáciách do podpory výroby elektriny z domáceho uhlia cez tarifu v cene elektriny ročne vyplácaných 94,5 milióna eur. V baniach pracovalo v roku 2015 dovedna 3486 zamestnancov, čo znamená v priemere dotáciu na baníka 2259 eur na mesiac. Toto okrem manažmentu asi nikdy ani jeden baník na výplatnej páske nevidel," dodal.

 

Fico dnes na brífingu reagoval aj na obvinenia liberálov, že na prevádzku tretieho bloku elektrárne Nováky (ENO3), na ktorom momentálne HBP vykonávajú prevádzkový pokus, chýbajú potrebné povolenia. SaS podľa neho ostro atakuje výrobu elektrickej energie v nováckej elektrárni z tretieho bloku, ktorý však musel byť naštartovaný, pretože Slovenské elektrárne (SE) si neplnili záväzky, ktoré majú voči Hornonitrianskym baniam.

 

"Vôbec tu nejde o žiadnu otázku, či nejaké povolenie bolo alebo nebolo. Výroba elektrickej energie v treťom bloku je v súlade so zákonom, je na základe dohody medzi Hornonitrianskymi baňami a Slovenskými elektrárňami a je jednoducho nevyhnutná, ak sa má zabezpečiť a zachovať zamestnanosť v tomto obrovskom podniku," zdôraznil. Vyhlásenia o tom, že na prevádzku ENO3 chýbajú potrebné povolenia, dementoval aj generálny riaditeľ HBP Peter Čičmanec. Cieľom pokusu, ktorý HBP na bloku momentálne uskutočňuje, je podľa jeho slov nájsť podmienky spaľovania v tomto bloku, aby plnil emisie, jednak oxidov síry a takisto aj oxidov dusíka a vytvoriť náhradnú prevádzkovú jednotku v prípade výpadku blokov jedna a dva.

 

V súvislosti s chýbajúcimi povoleniami podali v piatok (16.12.) na Generálnu prokuratúru SR poslanci za SaS aj trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Odôvodnili ho hospodárskymi škodami, ako aj negatívnym vplyvom na zdravie ľudí a životné prostredie. Zároveň vyzvali všetky dotknuté orgány, aby prevádzku na ENO3 zastavili.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies