Galapágske pinky ohrozujú parazitické muchy

NETKY.SK • 18 December 2015, 12:01 • 2 min
Galapágske pinky ohrozujú parazitické muchy

BRATISLAVA - Endemickým pinkám zo súostrovia Galapágy, ktoré využil Charles Darwin pri definovaní svojej evolučnej teórie, hrozí vyhynutie. Ohrozujú ich nepôvodné parazitické muchy druhu Philornis downsi, ktoré kladú vajíčka do ich hniezd, pričom larvy napádajú mláďatá piniek.

slovakia

left justify in out

Americkí vedci na čele s Jennifer Koop z University of Massachusetts Dartmouth sa vo svojej päťročnej štúdii zamerali iba na pinku druhu Geospiza fortis, ktorá je na Slovensku známa aj pod názvom ostrovčan zemný. Tento druh sa vyskytuje na ostrove Santa Cruz, pričom jeho populáciu tvorí približne 270-tisíc jedincov. Spomínaná parazitická mucha sa na Galapágy dostala pravdepodobne v 60. rokoch minulého storočia, pričom odborníci skúmali, aký vplyv má na reprodukčnú úspešnosť piniek. Následne vytvorili tri matematické modely potenciálneho budúceho vývoja ich populácie, pričom v dvoch z nich hrozilo pinkám vyhynutie. V tom najhoršom sa tak stane počas najbližších 50 rokov.


Koop s kolegami si však myslia, že ak sa podarí znížiť počet napadnutých hniezd o 40 percent, riziko vyhynutia zmizne. To sa môže podariť napríklad introdukciou ôs, ktoré kladú vajíčka do lariev múch, alebo použitím pesticídov. Tými by sa mohli napustiť kúsky vaty, ktorými by si pinky vystlali hniezdo. "Ak by si pinky doniesli do hniezda aspoň gram vaty napustenej pesticídmi, zabili by tak 100 percent múch," vysvetlil spoluautor štúdie Dale Clayton z University of Utah. Je však taktiež možné, že pinky si vytvoria vlastný spôsob obrany proti muchám. Vedci publikovali výsledky výskumu v časopise Journal of Applied Ecology.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies