Gál: Žitňanská je najlepšia ministerka spravodlivosti, akú Slovensko malo

NETKY.SK • 7 September 2016, 15:39 • 2 min
Gál: Žitňanská je najlepšia ministerka spravodlivosti, akú Slovensko malo

BRATISLAVA - Lucia Žitňanská (Most-Híd) je najlepšia ministerka spravodlivosti, akú Slovensko kedy malo. V parlamentnej rozprave k návrhu protischránkového zákona z jej dielne to vyhlásil poslanec Gábor Gál (Most-Híd), ktorému sa nepáči, že opozícia zmenila na Žitňanskú názor len pre to, lebo sa stala súčasťou vlády.

slovakia

left justify in out

"Všetky pozitívne zmeny v justícii sa viažu najmä s jej menom. Zverejňovanie zmlúv vymyslela a presadila ona. Aj vtedy sa ozvali kritici, že ten zákon nie je dosť dobrý. Vždy je čo zlepšovať, ale posudzovať zákon len na základe toho, že som v opozícii, kým ten druhý je v koalícii a posudzovať ho predtým, ako je účinný, je nedôstojné a unáhlené," odkázal Gál opozícii.

 

On sám je presvedčený, že tak, ako bolo kľúčové povinné zverejňovanie zmlúv, kľúčový bude aj nový protischránkový zákon. "Vieme o nedostatkoch a keď sa niečo objaví, bude priestor na jeho vylepšenie. Hystéria je preto nemiestna, je to len politikárčenie," povedal.

 

Gálovi sa nepáči, že opozičné vystúpenia ku ktorejkoľvek téme končia pri daňovej kauze Bašternák. "Tiež by som bol rád, keby sme kauzu vedeli uzavrieť k spokojnosti nás všetkých. Ale nemali by sme z potrebnej zmeny právneho poriadku robiť politický cirkus," odporučil.

 

Na margo výčitky opozície, že zákon nedostatočne rieši subdodávateľov víťazov verejných súťaží, Gál konštatoval, že subdodávatelia sú Achillovou pätou všetkých protischránkových zákonov, lebo ich schéma môže byť nekonečná. "S tým sa borí celý svet," zdôraznil Gál.

 

Peter Osuský (SaS) vo faktickej poznámke odmietol zmenu postoja opozície voči ministerke Žitňanskej. "Jej odbornosť a pripravenosť kvalifikovane pracovať, nikto z vystupujúcich nespomenul," reagoval.

 

Martin Fecko (OĽaNO-NOVA) súhlasí, že žiaden zákon nie je dokonalý, čo ale podľa jeho slov neznamená, že by k dokonalosti nemal smerovať. "My by sme mali mať ambíciu predkladať dobré zákony, aby sme ich nemuseli trikrát do roka novelizovať. Chýba mi preto, aby sme tu mali vyhodnotenie jednotlivých zákonov," dodal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies