Gál vyzýva ústavný súd, aby rozhodol o dvojakom občianstve

NETKY.SK • 12 December 2013, 12:15 • 2 min
Gál vyzýva ústavný súd, aby rozhodol o dvojakom občianstve

BRATISLAVA – Poslanec NR SR za Most-Híd Gábor Gál vyzýva ústavný súd, aby konal pri posudzovaní zákona o dvojakom občianstve. Ako povedal Gál dnes na tlačovej besede, o slovenský pas prišlo už 688 občanov, pričom ústavný súd nevyniesol verdikt, či zákon o dvojakom občianstve je v súlade s ústavou.

slovakia

left justify in out

„Dokedy chce ústavný súd čakať s vynesením rozsudku? Podľa nás je zákon protiústavný,“ povedal Gál s tým, že kým ústavný súd mlčí, ľudia prichádzajú o občianstvo. Podľa Gála je protiústavné, aby občania prichádzali o občianstvo získaním štátneho občianstva iného štátu. Zároveň pripomenul, že zákon je na ústavnom súde viac ako dva roky.

Súčasné znenie zákona umožňuje stratu štátnej príslušnosti. Zákon presadila v roku 2010 vláda Roberta Fica ako reakciu na maďarský zákon o dvojakom občianstve. Ten umožnil, aby občianstvo Maďarska získali všetci ľudia, ktorých predkovia žili v Uhorsku a ovládajú maďarčinu. Kabinet Ivety Radičovej chcel zákon upraviť, ale zmenu sa presadiť nepodarilo. 

Ministerstvo vnútra v novembri predstavilo novelu zákona o štátnom občianstve. Podľa návrhu ľudia, ktorí prišli o slovenské občianstvo pre súčasný zákon, by ho mohli budúci rok získať späť. Rezort zatiaľ čaká na vyjadrenie medzinárodných inštitúcií. Rezort vnútra sa rozhodol pri úprave zákona opierať aj o posudky expertov z oblasti medzinárodného práva. Novelu pripravovali s rezortom diplomacie a tiež Radou Európy či Vysokým komisárom OBSE pre národnostné menšiny. Udeľovanie občianstva by malo byť po novom naviazané na trvalý pobyt. Znamenalo by to, že aj občan Slovenskej republiky by mohol nadobudnúť napríklad maďarské občianstvo a nestratil by pritom slovenské, ale za predpokladu, že má trvalý pobyt v Maďarsku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona