Gál: Vládne nariadenie posilňuje úlohu štátu a oslabuje jednotlivca

NETKY.SK • 12 Júl 2013, 09:20 • 2 min
Gál: Vládne nariadenie posilňuje úlohu štátu a oslabuje jednotlivca

BRATISLAVA - Štát vládnym nariadením o zvýšení sumy životného minima pre dôchodcov podľa poslanca strany Most-Híd Gábora Gála vytvára dve kategórie občanov. Štát podľa Gála návrhom na jednej strane posilňuje svoju úlohu a naopak, oslabuje súkromnú sféru a postavenie jednotlivca.

slovakia

left justify in out

Vládne nariadenie zvyšuje sumu, na ktorú dôchodcom nebude môcť exekútor siahnuť, zo 116 na 194 eur. Gál toto opatrenie vníma rozporuplne, pretože nariadenie zároveň hovorí o prísnejšom vzťahu k ľuďom, ktorí úmyselne porušujú zákony. V záujme zvýšenia účinku postihu, respektíve jeho preventívneho pôsobenia, sa znižuje hranica chráneného príjmu páchateľov vybraných priestupkov. Ministerstvo spravodlivosti takúto zmenu zapracovalo do návrhu nariadenia na podnet ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Základná suma, ktorá sa nebude môcť páchateľovi vybraných priestupkov zraziť pri výkone rozhodnutia, bude znížená na 50 percent životného minima na plnoletú fyzickú osobu. Táto úprava súvisí s pripravovanou zmenou zákona o priestupkoch, ktorý by mal do budúcna umožňovať výkon rozhodnutia o uložení pokuty za priestupok aj zrážkami z dávok sociálneho poistenia, pomoci v hmotnej núdzi alebo z rodičovského príspevku, ktoré inak nemožno postihovať exekúciou. Pôjde napríklad o priestupky na úseku zdravotníctva, priestupky proti verejnému poriadku, občianskemu spolunažívaniu, priestupky proti majetku či priestupok ohrozenia výchovy a vzdelávania dieťaťa alebo zanedbania starostlivosti o povinnú školskú dochádzku dieťaťa. Zmenu zákona o priestupkoch pripravilo Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR v rámci návrhu zákona o pomoci v hmotnej núdzi. 

Poslanec za Most-Híd preto upozorňuje, že určitý okruh dôchodcov bude požívať ochranu a ich dlžoby sa budú splácať dlhšie, keďže im ostane minimálne 194 eur. Oproti nim si štát dokáže za páchanie priestupkov zabezpečiť, aby tejto kategórii občanov zostávala na život iba polovica sumy životného minima, teda 97 namiesto 194 eur a bude sa im môcť siahnuť aj na dávky sociálneho poistenia, pomoc v hmotnej núdzi alebo rodičovský príspevok, ktoré inak nemožno postihovať exekúciou. Štát si tak podľa Gála zabezpečí vymáhanie prostriedkov efektívnejšie, ako sa k nim môže dopracovať súkromná sféra a jednotlivci. 

Poslanec Smeru-SD Anton Martvoň zasa vládne nariadenie víta. "Týmto nariadením sa dostane ochrany dôchodcom, ktorí patria medzi najzraniteľnejšie skupiny našej spoločnosti a je potrebné im dať náležitú ochranu pred likvidačnými exekúciami a preto v tejto oblasti je prípustná aj ich pozitívna diskriminácia voči ostatným," argumentuje. 

Nariadenie rezortu spravodlivosti podľa poslanca za Smer-SD rovnako prispeje k zodpovednejšiemu poskytovaniu pôžičiek a úverov zo strany rôznych pôžičkových, finančných a lízingových spoločností, ktoré si budú musieť vopred pred poskytnutím úveru alebo tovaru na splátky zodpovednejšie prelustrovať klienta a nebudú dávať pôžičky len tak každému občanovi. "Prispeje to teda k zodpovednejšiemu poskytovaniu pôžičiek, lízingov a úverov a zároveň k uskromneniu konzumnej slovenskej spoločnosti. Podobný systém preverovania bonity klienta už funguje v bankovom systéme a v súčasnosti banky neposkytujú už úvery alebo pôžičky každému, ale to majú odstupňované podľa bonity klienta a výšky žiadaného úveru," vysvetlil Martvoň. 

Zároveň sa týmto nariadením podľa neho vytvára aj priestor a predpoklady na to, aby sa voči tým obyvateľom, ktorí páchajú priestupky a inú protiprávnu činnosť, mohla uplatniť aj finančná zodpovednosť vo forme zrážky pokuty zo sociálnej alebo z dôchodkovej dávky, a tým sa zabezpečí aj ich zodpovednejší prístup k dodržiavaniu zákonov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies