Gál: Smer chce odstaviť Čentéša, aby sa nestalo to, čo v Česku

NETKY.SK • 18 Jún 2013, 15:36 • 2 min
Gál: Smer chce odstaviť Čentéša, aby sa nestalo to, čo v Česku

BRATISLAVA - Potrebujete odstaviť Čentéša, aby sa na Slovensku nediali veci, aké sa v súčasnosti dejú v Českej republike. Takto sa k poslancom Smeru v rámci parlamentnej rozpravy k návrhu voľby generálneho prokurátora prihovoril poslanec NR SR Gábor Gál (Most-Híd).

slovakia

left justify in out

Gál zdôraznil, že Slovensko vďaka rozhodnutiu NR SR zo 17. júna 2012 už má právoplatne zvoleného generálneho prokurátora – Jozefa Čentéša. "Problém je v tom, že ho prezident nevymenoval," uviedol Gál, ktorý pripomenul, že o správnosti a ústavnosti postupu prezidenta na základe sťažnosti Jozefa Čentéša rozhoduje Ústavný súd (ÚS). Gál vyjadril presvedčenie, že až keď ÚS v tomto spore rozhodne, "malo by sa hýbať vecami". Gál sa preto opýtal poslancov SMER-u, prečo chcú zvoliť ďalšieho, už druhého GP. "Chcete mať náhradníka? Nie, vy chcete mať vlastného, straníckeho generálneho prokurátora," opýtal sa a zároveň si odpovedal Gál. "Nato však potrebujete odstaviť Čentéša, právoplatne zvoleného GP," dodal. "Ustanoviť Čentéša by nebolo pre vás dobré, lebo by hrozilo to, čo sa stalo v Českej republike. Čentéš totiž nie je stranícky kandidát," povedal Gál.

Zároveň zdôraznil, že rozhodnutie parlamentu o vymenovaní Čentéša z roku 2012 je právoplatné aj preto, že neexituje žiadny relevantný dôvod, prečo by Čentéš nemal zastávať funkciu GP. "Preto ten, kto toto rozhodnutie o právoplatnosti spochybňuje, spochybňuje náš právny systém a právny štát," uviedol Gál. Poslanec Ján Podmanický (Smer-SD) na Gála reagoval, že dôvody na diskvalifikáciu Čentéša v prípade GP existujú. Uviedol pritom skartovanie výpovede poslanca Igora Matoviča. Podľa Gála však išlo o ľudskú chybu doktora Čentéša. "Ak mu vyčítate takúto ľudskú chybu, povedzte, koľko takýchto ľudských chýb spravil a stále robí prezident, koľkokrát sa preriekol, koľkokrát nám spravil blamáž," povedal Gál.

Gál sa takisto pozastavil nad tým, ako bude reagovať prezident Ivan Gašparovič na prípadné zvolenie Jaromíra Čižnára na post GP. "Budeme čakať rok a pol na jeho vymenovanie, alebo sa zachová akoby ako člen Smeru a bude vymenovanie do 24 hodín?" opýtal sa Gál.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies