Gál: Šikanovanie v galantskom Samsungu sa musí skončiť

NETKY.SK • 18 Marec 2014, 16:21 • 2 min
Gál: Šikanovanie v galantskom Samsungu sa musí skončiť

GALANTA - Podľa strany Most-Híd sa šikanovanie zamestnancov spoločnosti Samsung musí skončiť. Strana žiada všetkých zamestnancov, súčasných aj bývalých, aby sa nebáli o problémoch hovoriť.

slovakia

left justify in out

Most-Híd im ponúka podporu a pomoc. TASR o tom informoval poslanec Národnej rady SR Gábor Gál.
      

Navrhuje, aby zamestnanci riešili sťažnosti cez neziskovú organizáciu či externého ombudsmana, vyhnú sa tak vedúcim pracovníkom, s ktorými majú problémy. Samsungu pripomína, že slovenskí zamestnanci nie sú zvieratá a zaslúžia si ľudské zaobchádzanie a dôstojné pracovné podmienky.
      

"Dajte nám o problémoch vedieť, postavíme sa za vás. Nie ako vláda Roberta Fica, ktorá si hovorí sociálna, ľuďom sľubovala istoty, no miesto toho ich zadlžuje, zamestnancov nechráni, finančnými stimulmi podporuje zahraničné firmy, domácich podnikateľov zbytočne zaťažuje," vyzýva zamestnancov poslanec Gál, ktorý sa v pondelok (17.3.) stretol so zástupcami Samsungu v Galante. Sprevádzal ho stranícky kolega, poslanec NR SR József Nagy. 
      

So zástupcami spoločnosti hovorili o zlých pracovných podmienkach. Stretnutie iniciovali na základe sťažností a podnetov, ktoré dostali. Týkali sa najčastejšie vulgárnych nadávok a ponižovania zo strany nadriadených, najmä majstrov, obmedzenia prestávok, postihov za práceneschopnosť, nútených nadčasov či nanúteného vyhlásenia o mlčanlivosti nad rámec obchodného tajomstva. "Pýtali sme sa aj na to, koľkých majstrov potrestali za uvedené prešľapy. Odpovedali rozpačito," priblížil Gál.
      

Poslanec chce v rokovaniach a návštevách Samsungu pokračovať. "Dohodli sme sa, že o pár mesiacov sa opäť stretneme a preveríme, či došlo k nápravám, či to pociťujú zamestnanci, alebo treba vyvinúť ďalšie úsilie, a zaviesť nové, efektívnejšie opatrenia," uviedol. Zamestnancov žiada, aby ho informovali o akýchkoľvek zmenách, aby vedel, či sa veci vyvíjajú k lepšiemu alebo k horšiemu.
      

Podľa stanoviska spoločnosti Samsung Electronics Slovakia firma je rozčarovaná zo záverov, ktoré zástupcovia strany Most-Híd prezentovali na svojej webovej stránke a prostredníctvom médií. V stanovisku uvádzajú, že galantský závod patrí k najväčším slovenským exportérom. "Na Slovensku pôsobíme od roku 2002 a sme lídrom slovenského elektrotechnického priemyslu. Spolu s našimi dodávateľmi zamestnávame 10.000 ľudí. Vďaka ich schopnostiam sme konkurencieschopný závod, ktorý vyrába inovatívne výrobky najvyššej svetovej kvality," stojí v stanovisku. 
      

V oficiálnom stanovisku Samsungu sa poukazuje aj na to, že nekorektné správanie medzi zamestnancami a manažmentom netolerujú. "V našom závode máme zavedený efektívny systém riešenia sťažností a podnetov v pracovnoprávnych vzťahoch. Venujeme všetky sily rozvoju našich zamestnancov a manažérov, aby naďalej zvládali svoje úlohy v náročnom konkurenčnom prostredí," zdôrazňujú s tým, že vo všetkých krajinách, v ktorých spoločnosť pôsobí, sa vyhýbajú vtiahnutiu do akýchkoľvek politických bojov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona