Gál chce zvýšiť kontrolu odposluchov a využívania ITP

NETKY.SK • 23 Júl 2014, 09:42 • 2 min
Gál chce zvýšiť kontrolu odposluchov a využívania ITP

BRATISLAVA - Zvýšiť kontrolu používania odposluchov a informačno-technických prostriedkov (ITP) navrhne poslanec za Most-Híd Gábor Gál.

slovakia

left justify in out

V zákone chce stanoviť taxatívne podmienky, ktoré budú musieť byť splnené, ak má sudca podpísať súhlas s odpočúvaním. Právna norma má obmedziť podmienky pre nasadenie ITP a bližšie ich konkretizovať. Sudca v odôvodnení bude podľa Gála musieť posúdiť každú taxatívne stanovenú podmienku.

 

"Zároveň by sa mala zvýšiť reálna kontrola spravodajských služieb. Nevidím problém v tom, aby osobitný kontrolný výbor mohol v prípade potreby vstupovať aj do živých spisov. Deje sa to tak napríklad na výbore na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu, ktorému predsedám, a doteraz sme nemali problém s únikom informácií," konštatoval Gál. Výbor slúži ako odvolací orgán pre vydávanie bezpečnostných previerok. 

 

Slovenská informačná služba sa má podľa plánovaného nového zákona premenovať na Úrad civilného spravodajstva. O podobe návrhu sa diskutuje druhý rok, vláda zatiaľ konečnú verziu nepredstavila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies