Gál chce častejšie používanie elektronických náramkov

NETKY.SK • 28 September 2019, 11:58 • 2 min
Gál chce častejšie používanie elektronických náramkov

BRATISLAVA - Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) si želá, aby boli alternatívne tresty ako elektronické náramky používané ešte častejšie, napriek tomu, že sa ich počet medziročne niekoľkonásobne zvýšil. Uviedol to po stredajšom (25. 9.) rokovaní vlády.

slovakia

left justify in out

„Stále sa stretávame s tým, že si súdny systém nedostatočne osvojil tieto možnosti," uviedol šéf rezortu spravodlivosti a dodal, že bude ministerstvo musieť sudcov školiť a presviedčať na alternatívne tresty. To by malo podľa jeho slov pomôcť odsúdených viac resocializovať a taktiež to šetrí finančné prostriedky. "Na to ostatne vyzýva opakovane minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD)," dodal Gál.

 

Elektronické náramky nosí už 200 odsúdených väzňov, pričom v roku 2016 náramok nosilo iba 12 väzňov. Podľa rezortu spravodlivosti sa náklady na väzňa s náramkom znižujú desaťnásobne. Je to možné vďaka novele Trestného zákona, ktorá rozšírila možnosti ukladania trestu domáceho väzenia.

 

obrazok

 

Elektronický náramok nahrádza vyšetrovaciu väzbu aj v prípade bývalého riaditeľa TV Markíza Pavla R., obžalovaného z falšovania zmeniek a objednávky vraždy Sylvie Volzovej.

 

Novela Trestného zákona rozšírila možnosti ukladania alternatívnych trestov na také trestné činy, ktorých horná hranica trestnej sadzby nepresahuje desať rokov. Dolná hranica stanovená nie je.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies