Gajdoš: Prioritou je zvyšovať vlastenectvo, Štefánik je dobrý príklad

NETKY.SK • 21 Júl 2016, 14:39 • 2 min
Gajdoš: Prioritou je zvyšovať vlastenectvo, Štefánik je dobrý príklad

KOŠARISKÁ – Život a dielo politika, vedca, diplomata, generála a duchovne bohatého človeka Milana Rastislava Štefánika zostali a vždy zostanú pre nás trvalou a nezmazateľnou inšpiráciou. Pri príležitosti dnešnej spomienky na 136. výročie Štefánikovho narodenia to pri jeho rodnom dome v Košariskách povedal minister obrany SR Peter Gajdoš.

slovakia

left justify in out

Štefánikove úspechy podľa neho prekročili hranice našej vlasti a sú cenným dedičstvom aj pre ostatné národy Európy a sveta. „Štefánik je nepochybne jednou z najväčších európskych osobností 20. storočia, pretože vždy stál na strane skutočných hodnôt, na strane mieru, na strane demokracie a otvorenosti. Odišiel z rodného Slovenska, no nie navždy, ale len načas. Aby sa napokon vždy vracal k národu a národ k nemu. Štefánik sa stal pre slovenský národ symbolom pevnej viery a nádeje, symbolom ušľachtilosti človeka, ktorý v pokore a v pravde kráča za svojím cieľom,“ povedal minister.

 

Ako dodal, jednou z dôležitých úloh, ktoré vyplývajú z programového vyhlásenia vlády SR je práve zvyšovanie vlastenectva. A aj takéto spomienky na významné osobnosti slovenských dejín sú jednou z ciest, ako sa priblížiť k tomuto cieľu. „Milan Rastislav Štefánik toho dokázal za 39 rokov života veľmi veľa. Myslím, že v súčasnom tempe života si to my ani nevieme predstaviť. Som ale presvedčený, že aj pre dnešnú mladú generáciu je jeho život obrovskou inšpiráciou,“ zdôraznil minister.

 

Oslavy narodenia M. R. Štefánika pripravilo v jeho rodnej obci Ministerstvo obrany SR, Slovenské národné múzeum – Múzeum M. R. Štefánika a obec Košariská. Ich súčasťou bolo kladenie vencov a kytíc pred Štefánikovým rodným domom, hymna, príhovory hostí a prehliadka múzea.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies