Gajdoš: V júni a júli sa bude cez Slovensko presúvať Armáda USA

NETKY.SK • 21 Apríl 2017, 11:39 • 2 min
Gajdoš: V júni a júli sa bude cez Slovensko presúvať Armáda USA

BRATISLAVA – Počas júna a júla sa bude cez juhozápadné Slovensko presúvať Armáda USA, ktorá bude smerovať do Maďarska, Rumunska a Bulharska. Idú tam na cvičenie SABER GUARDIAN 2017, ktoré sa koná od 8. do 22. júla. Ako dnes pre novinárov priblížil minister obrany Peter Gajdoš, o presune techniky aj vojakov informujú aj preto, aby zabránili rôznym špekuláciám a dezinformáciám. Ako dodal náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milan Maxim, slovenské jednotky sa na tomto cvičení nezúčastňujú. Okrem toho sa cez Slovensko presunie aj menší americký konvoj, a to koncom apríla a mája.

slovakia

left justify in out

„Cez územie SR bude prechádzať niekoľko stoviek bojovej techniky rôzneho typu vrátane príslušníkov Armády USA,“ povedal Gajdoš. Ako ďalej vysvetlil, všetka technika a vojaci nepôjdu cez územia Slovenska naraz, ale budú rozdelení do viacerých konvojov. S ich presunom sa začne od polovice júna, skončí sa v polovici júla. Konvoje sa presúvajú z Nemecka, cez ČR, Slovensko a smerujú do Maďarska, Rumunska a Bulharska. Podľa Gajdoša každá kolóna bude mať po 20 až 40 vozidiel. Kolóny budú organizované vojenskou políciou spolu s Policajným zborom SR.

„Chceli sme týmto informovať širokú verejnosť a predísť mylným informáciám, vrátane takých, že sa chystáme na nejaký útok. Práve naopak, zvýrazňujem, je to cvičenie NATO, ktoré sa organizuje každý rok v rôznych členských štátoch,“ povedal minister. Bližšie, detailnejšie informácie však ešte ministerstvo ani americká strana uviesť nevie, keďže detaily presunu sa ešte budú dolaďovať.

 

„V prípade, že budeme vedieť konkrétne plánované presuny, budeme včas informovať vrátane počtu bojovej techniky, druhov techniky, termínov presunov, osi presunov a počtov ozbrojených síl. V prípade, že bude požiadavka zo strany Armády USA vykonať hostiteľskú podporu, ako napríklad zástavka na stravovanie, doplnenie pohonných hmôt, Ozbrojené sily SR sú pripravené na zabezpečenie,“ informoval minister.

Minister taktiež informoval, že v čase od 28. do 30. apríla a 28. až 29. mája je naplánovaný cez územie SR presun menšieho konvoja Armády USA – pôjde o deväť vozidiel, dva prívesy a jedno osobné auto.

Zabezpečenie týchto presunov chápeme ako výbornú výcvikovú príležitosť, výzvu a zodpovedne sa na to pripravujeme, uviedol Maxim. Slovensko sa však na cvičení nezúčastní. Dôvodom podľa Maxima je finančné aj personálne obmedzenie. Za Slovensko sa však jednotka Štefánik zúčastňuje na cvičení v Lotyšsku. Na cvičení Saber Guardien budú iba jednotlivci, nie celá slovenská jednotka.

Cvičenie Saber Gaurdian 2017 sa koná od 8. do 22. júla. Zamerané je na precvičenie interoperability medzi ozbrojenými silami Maďarska, Rumunska, Bulharska, USA a ďalších spojencov v rámci NATO a PfP (Partnerstvo za mier). Celkovo sa na cvičení zúčastní približne 25-tisíc vojakov. Jednotky sa presúvajú kombinovane – letecky, po železnici aj po cestách.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona