Gajdoš: Spoluprácu EÚ-NATO si bez hnacieho motora USA nemožno predstaviť

NETKY.SK • 14 November 2016, 16:52 • 2 min
Gajdoš: Spoluprácu EÚ-NATO si bez hnacieho motora USA nemožno predstaviť

BRUSEL - Ministri obrany členských krajín EÚ sa dnes popoludní pripojili k rokovaniam ministrov zahraničných vecí EÚ v Bruseli. Hlavným bodom spoločných dvojdňových diskusií je snaha o užšiu spoluprácu krajín Únie v oblasti obrany a posilnenie spolupráce s NATO. Pred začatím rokovaní to uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš.

slovakia

left justify in out

Krajiny EÚ sú rozdelené v otázke dôraznejšej a samostatnejšej obrannej politiky EÚ, ktorej dôležitosť narastá najmä po tom, ako sa stal víťazom prezidentských volieb v USA Donald Trump. Ten počas predvolebnej kampane sľuboval obmedzenie úlohy Ameriky pri zaisťovaní tradičnej obrany Európy.

 

Minister zdôraznil, že treba akceptovať demokratické voľby v USA, zároveň však pripomenul, že obdobia pred voľbami a po voľbách bývajú rozdielne. "Verím, že zvíťazí zdravý rozum a spolupráca medzi EÚ a NATO sa bude prehlbovať," uviedol Gajdoš a dodal, že túto spoluprácu si bez Spojených štátov ako "hnacieho motora" nedokáže predstaviť.

 

Podľa jeho slov bude diskusia na pôde NATO o tejto otázke ešte horúca, avšak z hľadiska výdavkov na obranu, o ktorých sa pred voľbami zmieňoval Trump, majú krajiny NATO svoje záväzky vyplývajúce zo summitov aliancie vo Walese a vo Varšave. Týka sa to aj Slovenska a jeho rozpočtu na obranu.

 

"Záleží to na vláde SR a možnostiach, ktoré naša krajina má. Ja by som uvítal z hľadiska modernizácie ozbrojených síl a zabezpečenia programového vyhlásenia vlády aj zvýšenie rozpočtu," spresnil minister.

Gajdoš zdôraznil, že dnešné spoločné rokovania ministrov v Bruseli vychádzajú aj z diskusií, ktoré odzneli na neformálnom stretnutí ministrov obrany v Bratislave, usporiadanom v rámci nášho predsedníctva v Rade EÚ. Išlo o diskusie ohľadne globálnej stratégie EÚ, pričom dnes šéfovia rezortov obrany a diplomacie prerokujú implementačný plán tejto stratégie.

 

"Budú to diskusie ohľadom ambícií EÚ zvýšiť civilné a vojenské spôsobilosti aj z hľadiska konkrétnejšej a širšej spolupráce s NATO," opísal situáciu Gajdoš. V odpovedi na otázku TASR, ako vníma nejednotný postoj členských krajín EÚ k autonómnejšej obrannej politike, minister upozornil, že EÚ aj NATO sú typické svojím kolektívnym vyjednávaním a kolektívnymi výsledkami.

 

"Konsenzus sa musí dosiahnuť aj napriek tomu, že niektorí majú tvrdšie a iní menej tvrdé názory. Demokracia a mier si zaslúžia určité obete, bez nich to nejde," povedal v závere Gajdoš. Aj šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák upozornil, že spoločné ministerské diskusie by mali vyústiť do schválenia implementačného plánu pre bezpečnosť a obranu a do plánov, ako ďalej postupovať pri posilňovaní obranných kapacít EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies