Gajdoš: Spolupráca ozbrojených síl V4 je príkladnou značkou v regióne

NETKY.SK • 28 Máj 2016, 06:37 • 2 min
Gajdoš: Spolupráca ozbrojených síl V4 je príkladnou značkou v regióne

BRATISLAVA – Spolupráca krajín V4 v oblasti bezpečnosti je v regióne „príkladnou značkou“. Na margo rokovaní ministrov obrany V4, ktoré sa konalo 24. a 25. mája v českých Libliciach, to pre TABLET.TV povedal šéf slovenského rezortu obrany Peter Gajdoš.

slovakia

left justify in out

„Rokovali sme o konkrétnom príspevku krajín V4, a to z hľadiska opatrení na východnom krídle aliancie,“ konštatoval. „Som presvedčený o tom, že na summite NATO vo Varšave to bude jednoznačne prediskutované a výsledky budú mať vplyv na zabezpečenie bezpečnosti krajín nielen na východnom, ale aj južnom krídle NATO,“ dodal. Štáty V4 podľa neho opatrenia v pobaltských krajinách podporujú a chcú prispieť výcvikovou jednotkou.

 

„Predpokladáme jednotku do 150 vojakov, každá krajina ich bude mať 150, a po troch mesiacoch by vykonávali rotáciu,“ špecifikoval Gajdoš. „Náčelníci generálnych štábov V4 budú mať v Náměšti nad Oslavou v Českej republike rokovanie, kde by sa mali detaily technickej dohody a zmluvy dotiahnuť do konca tak, aby sa vedelo, pod ktorým velením v rámci pobaltských štátov sa bude vykonávať výcviková operácia,“ spresnil.

 

Štáty V4 pokračujú aj v projekte spoločnej bojovej skupiny EÚ. „Minulý týždeň bolo rokovanie a cvičenie v Poľsku, kde operačné veliteľstvo precvičovalo nasadenie tejto našej bojovej skupiny. Ukázalo sa, že bojová skupina krajín V4 je akcieschopná a pripravená plniť všetky úlohy, ktoré jej môžu byť dané do vzdialenosti 6000 km od Bruselu,“ povedal Gajdoš. Dodal, že to nie je len naša vizitka, ale regionálna, všetkých krajín V4. „Vrátane Ukrajiny, ktorá prispieva do veliteľstva a strategickými prepravnými prostriedkami,“ poznamenal.

 

Štáty V4 podľa neho prejavili solidaritu napríklad pri riešení úloh spojených s migračným tlakom v Maďarsku. „Na pozvanie a iniciatívu Maďarska boli Ozbrojené sily SR pripravené na zabezpečenie asistenčných úloh maďarských ozbrojených síl. Rozhodnutím vlády a NR SR sme boli pripravení okamžite prispieť jednotkou do 36 príslušníkov OS SR s bojovou technikou,“ pripomenul. „Príslušníci Policajného zboru boli nasadení na asistenčné úlohy a plnenie výpomoci v Maďarsku a potom v Slovinsku a Macedónsku, čo pokračuje aj naďalej. Aj teraz, v rámci rokovaní V4, nám maďarský štátny tajomník poďakoval za participáciu a splnenie úloh,“ povedal Gajdoš.

 

Zároveň vyzdvihol spôsob, akým vtedy problém zvládli Maďari. „Maďarsko podľa mňa vzorne alebo príkladne zabezpečilo túto úlohu a pomoc krajín V4 bola ukážková z hľadiska spolupatričnosti a pomoci v rámci asistencie maďarských ozbrojených síl,“ zdôraznil.

 

Na margo zmeny svojej pozície z generála, príslušníka OS SR, na ministra, poznamenal, že teraz pracuje „v obrátenom garde“. „Som presvedčený o tom, že 42 rokov v ozbrojených silách mi dalo všetky profesionálne predpoklady, čo sa týka disciplíny, organizovanosti režimu manažovania, aby som úlohy zvládol,“ deklaroval.

Za tri najdôležitejšie bezpečnostné hrozby považuje situáciu na Ukrajine, nárast terorizmu, extrémizmu a migračnú vlnu v Európe. „Musíme na to reagovať tak, ako reaguje aj Severoatlantická aliancia a Európska únia,“ poznamenal v súvislosti s pripravovanou aktualizáciou bezpečnostnej a obrannej stratégie SR.

 

„V spolupráci s ministrom zahraničných vecí Lajčákom sme túto záležitosť prediskutovali. Bezpečnostnú stratégiu koordinuje ministerstvo zahraničných vecí,“ vysvetľuje minister. Bezpečnosť je podľa neho postavená na spracovaní štyroch pilierov. „Biela kniha o OS SR, ktorú sme už začali analyzovať, bezpečnostná stratégia, obranná stratégia, ktorá už jednoznačne ide za rezortom obrany, a vojenská stratégia, ktorú budú spracovávať OS SR s náčelníkom generálneho štábu,“ povedal.

 

„Na margo toho by som veľmi rád v zmysle zákona pripravil plán rozvoja a výstavby ozbrojených síl postavený na modernizácii ozbrojených síl,“ uviedol Gajdoš. „A, samozrejme, následne plány obstarávania tak, aby boli reálne, aby záväzky, ktoré máme ako Slovenská republika, s dôrazom na zabezpečenie suverenity vzdušného priestoru a prípravy mechanizovanej brigády, ktorá má počiatočnú spôsobilosť koncom roku 2017 a plnú operačnú spôsobilosť začiatkom roku 2018, boli v plnej miere zabezpečené,“ dodal.

 

Plánovaná mechanizovaná brigáda je podľa neho špecifická tým, že môže byť na základe washingtonskej zmluvy a článku päť NATO pripravená na nasadenie mimo územia SR, na pomoc v prípade ohrozenia iných členských štátov. „Samozrejme, v prvom rade ju budujeme v prospech zabezpečenia obrany, bezpečnosti a suverenity Slovenskej republiky. Plán rozvoja a výstavby OS SR nám jednoznačne udá smer nielen na zabezpečenie tohto záväzku, ale všetkých záväzkov, ktorých je spolu 44,“ poznamenal.

 

Jednou z úloh bude aj zabezpečenie vzdušného priestoru, keďže ruské nadzvukové lietadlá už dosluhujú. Podľa Gajdoša potreba zabezpečenia vzdušného priestoru SR vyplýva z ústavy. „Je to určitá prestíž. Samozrejme, zabezpečovanie ochrany vzdušného priestoru inými štátmi aliancie je možné,“ odpovedal na otázku, prečo je potrebné chrániť slovenský vzdušný priestor aj nadzvukovými lietadlami.

 

„Som presvedčený, že v zmysle koncepcie, ktorá bola schválená, je potrebné záležitosť zabezpečenia supersonikov dokončiť. S tým, že rokovania so Švédmi ohľadom prenájmu letových hodín Gripenov budú ukončené v polovici budúceho mesiaca,“ poznamenal Gajdoš. „Aby sme vedeli, či budeme prenajímať, v zmysle rozhodnutia vlády SR, alebo navrhnem vláde iný spôsob riešenia. Ak by sme náhodou túto spôsobilosť stratili, verte mi, trvalo by niekoľko desaťročí, kým by sme sa vrátili naspäť,“ apeluje minister.

 

„Budeme naďalej transparentne pokračovať v hlavných projektoch, ktoré schválila vláda SR. To znamená nadzvukové lietadlá, vrtuľníky, UH-60 Blackhawky, potom sú to 3D radary, 8x8 bojová technika, 4x4... Ale na toto potrebujeme zdroje, ktoré v rámci rozpočtovania nie všetky máme. A preto musia byť úlohy priorizované a dané do plánu rozvoja a výstavby,“ dodáva. Ambíciou ministra je v priebehu štyroch rokov pretaviť do reality heslo „všetko pre vojaka“ a zabezpečiť najväčšie modernizačné projekty, "aby sa ukázal rast spôsobilosti vrátane adekvátnej vycvičenosti".

 

„Chcem ubezpečiť profesionálnych vojakov a zamestnancov, že úroveň sociálneho zabezpečenia nepoklesne.Naopak, budeme sa o nich starať vrátane rodinných príslušníkov profesionálnych vojakov, ktorí sa zúčastňujú operácií v zahraničí, ale aj domáceho krízového manažmentu,“ uzavrel minister na margo záväzkov programového vyhlásenia vlády.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies