Gajdoš: Slovensko pošle v budúcom roku do Pobaltia 150 vojakov

NETKY.SK • 9 Júl 2016, 09:25 • 2 min
Gajdoš: Slovensko pošle v budúcom roku do Pobaltia 150 vojakov

VARŠAVA – Slovensko pošle do pobaltských krajín v roku 2017 do 150 svojich vojakov a do 35 kusov techniky. Pôjde o spoločnú výcvikovú misiu krajín Vyšehradskej štvorky (V4).

slovakia

left justify in out

Ako prví by mali v Estónsku, Litve a Lotyšsku pôsobiť českí vojaci, následne slovenskí, maďarskí a nakoniec poľskí. Vojaci sa budú v oblasti striedať po troch mesiacoch, informoval dnes minister obrany Peter Gajdoš po skončení prvého dňa summitu NATO vo Varšave.

 

"Aj táto naša výcviková misia bude nadväzovať na posilňovanie východného krídla NATO, kde bolo jednoznačne potvrdené, že budú vyčlenené štyri práporné bojové skupiny," informoval Gajdoš.

 

Šéf rezortu obrany ďalej uviedol, že Slovensko sa prihlásilo k svojim záväzkom z minulého summitu NATO vo Walese. Vtedy sa zaviazalo, že do roku 2020 dá na obranu 1,6 percenta HDP a na modernizácie ozbrojených síl pôjde 20 percent rozpočtu ministerstva obrany. "Potvrdili sme, že záväzky z Walesu budú jednoznačne naplnené s tým, že bolo deklarované navýšenie rozpočtu v roku 2017 na 1,16 percenta HDP," dodal Gajdoš.

 

Podľa prezidenta SR Andreja Kisku tento summit NATO je o upevňovaní bezpečnosti a mieru a o vzájomnom ubezpečení členov aliancie, že si každý plní svoje záväzky. Kiska pripomenul, že pri hraniciach pobaltských krajín je niekoľko desiatok tisíc ruských vojakov a ľudia tam majú strach. "Našou najväčšou podporou našim spojencom v tomto smere je to, aby sme napĺňali naše záväzky," zdôraznil slovenský prezident.

 

Počas soboty sa bude na summite rokovať o vývoji v Iraku, v Sýrii a Afganistane. Delegácie sa budú zaoberať aj migračnou krízou a kybernetickou bezpečnosťou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies