Gajdoš: Situácia na východe Ukrajiny a na Kryme je vážne narušenie bezpečnostného prostredia

NETKY.SK • 14 Marec 2017, 13:46 • 2 min
Gajdoš: Situácia na východe Ukrajiny a na Kryme je vážne narušenie bezpečnostného prostredia

BRATISLAVA - Situáciu na východe Ukrajiny a na Kryme považuje slovenský minister obrany Peter Gajdoš za vážne narušenie bezpečnostného prostredia. Uviedol to dnes na rokovaní s ukrajinským veľvyslancom Jurijom Muškom, ktorý na Slovensku pôsobí od februára.

slovakia

left justify in out

Gajdoš na stretnutí hovoril aj o tom, že Slovensko začiatkom júla na summite NATO vo Varšave prebralo úlohu vedúcej krajiny vo Zvereneckom fonde pre Ukrajinu v oblasti odmínovania. Do fondu prispelo alebo sa prihlásilo ako prispievateľ už 12 krajín a v súčasnosti sa spracováva návrh projektu Zvereneckého fondu.

Minister Gajdoš pripomenul veľvyslancovi, že aj naďalej platí možnosť účasti ukrajinských vojakov na kurzoch organizovaných Akadémiou Ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši. V minulosti sa na nich zúčastnilo už 30 príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl. Pokračovať budú aj kurzy pre vojenských chemikov.

 

Priestor na spoluprácu vidí Gajdoš aj vo využívaní Centra výcviku Lešť, ktoré je vybavené na výcvik vojenských, policajných aj záchranných jednotiek. V rámci spolupráce s Ukrajinou Gajdoš vyzdvihol predovšetkým spoločné pôsobenie vojakov v rámci misie UNFICYP, ženijný projekt TISA a zapojenie sa Ukrajiny do bojovej skupiny EÚ V4 v minulom roku a tiež plánované zapojenie do tejto skupiny v roku 2019.

 

Ukrajinský veľvyslanec na stretnutí ocenil vzájomnú spoluprácu a reálne kroky Slovenska pri pomoci ich krajine, dodala Capáková.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies