Gajdoš rokoval so saudským princom o spolupráci v oblasti výcviku a vzdelávania

NETKY.SK • 20 Február 2017, 13:57 • 2 min
Gajdoš rokoval so saudským princom o spolupráci v oblasti výcviku a vzdelávania

BRATISLAVA - Minister obrany Peter Gajdoš dnes počas medzinárodnej výstavy obrannej techniky IDEX 2017 v Abú Dhabí rokoval s korunným princom a predsedom Vládnej rady emirátu Abú Dhabí šejkom Mohammedom bin Zayed Al Nahyanom, ktorý zastáva funkciu zástupcu hlavného veliteľa Ozbrojených síl Spojených arabských emirátov a so štátnym ministrom pre záležitosti obrany SAE Mohammedom Al Bawardim.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková, cieľom oficiálnych rozhovorov bolo prediskutovanie tém možnej spolupráce medzi Slovenskou republikou a SAE v oblasti bezpečnosti a obrany.

Gajdoš zdôraznil, že Slovensko považuje Spojené arabské emiráty za významného geopolitického aktéra v regióne Perzského zálivu, ktorý svojím zahraničnopolitickým vplyvom do veľkej miery prispieva k stabilite regiónu hraničiaceho s Európou.

 

„Za potenciálne oblasti zintenzívnenia vzájomnej spolupráce považujem najmä oblasť výcviku a vzdelávania príslušníkov ozbrojených síl oboch krajín, či oblasť obranného priemyslu,“ uviedol minister a ponúkol svojim partnerom možnosť využívať viacero výcvikových centier, ako napríklad Centrum výcviku Lešť, ktoré je zamerané na výcvik špeciálnych jednotiek, či Národné centrum EOD v Novákoch, disponujúce odborne zdatným personálom pre výcvik a vzdelávanie v oblasti likvidácie nevybuchnutej munície.

Minister obrany takisto ocenil ponúknutú možnosť pre slovenské podniky obranného priemyslu zúčastniť sa na Medzinárodnom veľtrhu IDEX 2017 a predstaviť tak produkty slovenskej výroby, ktoré sa vyznačujú vysokou mierou kvality.

 

„Slovenské podniky obranného priemyslu majú o spoluprácu s partnermi zo SAE eminentný záujem,“ zdôraznil a svojim partnerom zo Spojených arabských emirátov priblížil kvality výrobkov slovenských dodávateľov. Jedným je aj spoločný projekt medzi Slovenskom a SAE, ktorý sa týka projektu TURRA 30 na platforme JAIS 6x6.

Možnosti spolupráce v oblasti výcviku a vzdelávania ako aj kooperácie v rámci obranného priemyslu prerokoval Gajdoš aj s indickým štátnym ministrom pre obranu Subhashom Bhamreom. Uvítal najmä fakt, že India priakreditovala pre Slovensko nového vojenského pridelenca, ktorého rezort plánuje pozvať na Medzinárodný veľtrh obrannej techniky IDEB 2018 v Bratislave. 

 

Šéf slovenského rezortu obrany sa v Abú Dhabí stretol aj so svojím srílanským rezortným kolegom Ruwanom Wijewardenem, s ktorým prerokoval možnosti bilaterálnej spolupráce v oblasti obranného priemyslu.

Minister Gajdoš sa v týchto dňoch zúčastňuje na Medzinárodnom veľtrhu obrannej techniky IDEX v Abú Dhabí, ktorý je organizovaný s dvojročnou periodicitou a patrí medzi najprestížnejšie svetové výstavné akcie v oblasti obranného priemyslu. Výstavný areál pravidelne navštevuje odborná verejnosť z krajín Blízkeho východu a ostatných regiónov sveta. Ide o najväčšiu výstavu svojho druhu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies