Gajdoš: Rezort obrany nutne potrebuje ľudí s vlasteneckým cítením

NETKY.SK • 14 December 2016, 18:43 • 2 min
Gajdoš: Rezort obrany nutne potrebuje ľudí s vlasteneckým cítením

BRATISLAVA – Rezort obrany by potreboval takých ľudí, ako sú tohtoroční víťazi 12. ročníka literárnej súťaže pre študentov stredných a vysokých škôl.

slovakia

left justify in out

„Napríklad aj v rámci nášho projektu dobrovoľnej vojenskej prípravy, ktorá nemôže byť iba o peniazoch, ale predovšetkým o pocite zodpovednosti mladých ľudí za obranu a ochranu našej krajiny,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš pri dnešnom slávnostnom ocenení víťazov.

 

V stredoškolskej kategórii bodovala Tereza Mikáčová, Peter Kromka zase zvíťazil vo vysokoškolskej kategórii. O najlepších prácach súťaže na tému Národná hrdosť a vlastenectvo v dobe „lajkov“ rozhodla verejnosť hlasovaním na facebookovom profile ministerstva obrany (MO), ktoré súťaž vyhlásilo.

 

Gajdoš ocenil, že zo strany študentov bol o súťaž veľký záujem. „Národná hrdosť a vlastenectvo nie sú prázdne slová. Ako bývalý vojak si presne pamätám slová vojenskej prísahy, že sme si vedomí svojej vlasteneckej povinnosti v prípade potreby položiť aj svoj život,“ povedal šéf rezortu obrany.

 

Mikáčová z Gymnázia Ľ. Štúra v Trenčíne vo svojej úvahe upozornila na to, že ľudia na sociálnych sieťach často namiesto vlastenectva skĺzavajú k prezentácii extrémistických postojov, popierajú historické fakty ako napríklad holokaust a šíria nenávistné postoje. Pre ňu osobne však pojem vlastenectvo vyvoláva predovšetkým odhodlanie niečo dokázať. „Baví ma písanie ako také, no doteraz som sa do podobných súťaží ešte nezapojila. Téma ma zaujala, pretože k nej mám jasný postoj, a zaujímalo ma, ako sa k mojej úvahe postaví hodnotiaca komisia,“ povedala ocenená víťazka.

 

Na problém mladých ľudí s identifikáciou poukázal vo svojej práci Peter Kromka z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, ktorý po roku obhájil prvenstvo. Radí im, aby sa nestali „nezaradenými túlavými panákmi, ktorí striedajú košiare“. „O téme národnej hrdosti sa mi písalo lepšie v porovnaní s tým, o čom som písal minulý rok. Dotýka sa ma osobne, preto som mohol čerpať z osobných skúseností,“ priznal Kromka.

 

Študenti stredných a vysokých škôl sa mohli literárnej súťaže zúčastniť, ak do 17. novembra zaslali na email rezortu obrany prácu v slovenčine v rozsahu 500 až 600 slov. Podľa MO SR do súťaže viac píšu dievčatá. V tomto roku napísalo svoje úvahy, príbehy, eseje, básne 104 študentiek a 46 študentov. Odborná komisia vyberala zo 150 prác, ktoré splnili stanovené podmienky, desať najlepších. Po päť v každej kategórii postúpilo do hlasovania na sociálnej sieti, do ktorého sa zapojilo celkovo 7569 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona