Gajdoš potvrdil vyslanie 150 slovenských vojakov do Lotyšska v rámci V4

NETKY.SK • 27 Október 2016, 07:58 • 2 min
Gajdoš potvrdil vyslanie 150 slovenských vojakov do Lotyšska v rámci V4

BRUSEL - Po vyše 100 dňoch od summitu NATO vo Varšave včera v Bruseli prvýkrát oficiálne rokovali ministri obrany Severoatlantickej aliancie a spresnili podobu štyroch mnohonárodných práporov, ktoré budú pôsobiť v Poľsku a troch pobaltských krajinách (B3). Uviedol to minister obrany SR Peter Gajdoš po prvom dni rokovaní ministrov obrany NATO v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Minister potvrdil, že bruselské rokovania vyústili do konečnej podoby štyroch práporov, ktoré v rámci politiky obrany a odstrašenia budú v počte 4000 mužov od začiatku roka 2017 pôsobiť v Poľsku a krajinách B3.

 

"Ja som potvrdil náš príspevok v rámci Vyšehradskej štvorky, kde do 150 našich profesionálnych vojakov bude participovať od apríla do júna 2017 na výcvikovej misii v Lotyšsku," uviedol Gajdoš. Dodal, že mal možnosť hovoriť s lotyšským ministrom obrany o logistickej podpore pre našu jednotku a s kanadským rezortným kolegom - Kanada bude veliť práporu v Lotyšsku - prebral možnosti začlenenia našej jednotky plniacej výcvikovú misiu do programu cvičení, ktoré bude uskutočňovať tento mnohonárodný bojový prápor.

 

Gajdoš spresnil, že jednotky z krajín V4 budú rotovať v trojmesačných cykloch - najskôr Česká republika, potom Slovensko, Maďarsko a Poľsko - po jednotlivých pobaltských krajinách, kde podobne ako bojové prápory budú súčasťou úloh NATO zameraných na obranu a odstrašenie. Zároveň potvrdil, že Slovensko do krajín B3 vyšle na výcvikovú misiu jednu mechanizovanú rotu a jednotku pre zaistenie logistickej podpory, spolu to bude 150 vojakov s bojovou technikou.

 

Minister nevylúčil, že v roku 2018 budú aj Slováci súčasťou mnohonárodných práporov, najskôr však bude treba dokončiť výcvikovú misiu v rámci V4, zhodnotiť ju a ak príde požiadavka zo strany NATO na zaradenie do bojových práporov, situácia sa posúdi opäť vo formáte V4 a bude sa hľadať politický mandát pre realizáciu takejto misie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies