Gajdoš: Podporujeme spoluprácu EÚ a NATO v otázkach obrany

NETKY.SK • 15 November 2016, 17:15 • 2 min
Gajdoš: Podporujeme spoluprácu EÚ a NATO v otázkach obrany

BRATISLAVA – O užšej spolupráci Európskej únie a Severoatlantickej aliancie ako aj o operáciách spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky so zameraním na Líbyu a Stredomorie diskutovali dnes v Bruseli ministri obrany členských štátov únie vrátane slovenského ministra Petra Gajdoša.

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúru SITA hovorkyňa slovenského ministerstva obrany Danka Capáková, témou bola tiež príprava európskeho obranného akčného plánu, ktorý pripravuje Európska komisia, ako aj budúce dlhodobé zameranie Európskej obrannej agentúry (EDA). Úlohy EDA budú vychádzať z Globálnej stratégie a implementačného plánu pre oblasť obrany a bezpečnosti a budú zamerané na rozvoj kľúčových spôsobilostí Európskej únie, dodala.

 

Za prítomnosti generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga ministri diskutovali o „spoločnom súbore návrhov“ na implementáciu spoločnej deklarácie EÚ a NATO o spolupráci, ktorý považujú za dobrý, avšak potrebujú zlepšiť strategickú komunikáciu, harmonizovať proces obranného plánovania a venovať pozornosť možným spoločným cvičeniam.  

 

Capáková ďalej informovala, že na rokovaní sa hovorilo aj o bezpečnosti v Stredozemnom mori, a teda o ochrane južných hraníc Európy. Stredobodom záujmu bola operácia EUNAVFOR MED SOPHIA, ktorá sa zameriava na rozkladanie prevádzačských sietí migrantov v medzinárodných vodách. Slovensko v každom prípade podporuje rýchlejšie kroky, aby únia dokázala nelegálnu migráciu z Afriky a cez balkánsku trasu obmedziť, prípadne aspoň dostať pod kontrolu. Slovensko túto misiu podporí a na budúci rok by do nej malo vyslať vojenských policajtov.

 

Spolupráca EÚ a NATO naberá reálne kontúry

 

"Je tu už záležitosť reálnej spolupráce, ako napríklad v operácii Sea Guardian a Sophia," priblížil Gajdoš. 

 

V rámci operácie Sophia sa Únia snaží bojovať proti prevádzačom v Stredozemnom mori, vysielajúcim lode s migrantmi zo severnej Afriky, najmä z Líbye, do Talianska. Súčasťou tejto operácie je výcvik príslušníkov líbyjských námorných síl a pobrežnej stráže a implementácia embarga OSN na dovoz zbraní do Líbye. "Budeme aktívne participovať aj na tejto operácii z hľadiska pomoci migrantom, a zároveň aj zabránenia obchodu s ľuďmi," skonštatoval minister Gajdoš.

 

Vysokú predstaviteľku EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federicu Mogheriniovú, ktorá dvojdňovému zasadnutiu ministrov obrany EÚ predsedala, potešilo, že sa podarilo posunúť vpred pri všetkých troch zložkách globálnej stratégie EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku.

 

Komisárka EÚ pre vnútorný trh, priemysel a podnikanie Elžbieta Bieňkowská dnes predstavila ministrom obranný akčný plán so zameraním na obranný priemysel a výskum. Európska komisia by ho mala schváliť koncom novembra.

 

"Odhodlanie EÚ posilniť transatlantické väzby vrátane vzťahu EÚ-NATO je pre nás absolútnou prioritou," zhrnula po rokovaní ministrov obrany EÚ Mogheriniová. Poďakovala NATO za spustenie operácie Sea Guardian, ktorú považuje za skvelý príklad spolupráce EÚ a Severoatlantickej aliancie.

 

Ministri obrany EÚ dnes okrem iného schválili zvýšenie rozpočtu Európskej obrannej agentúry na 31 miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies