Gajdoš podpísal dohodu so srbským kolegom Djordjevičom o ďaľšéj spolupráci

NETKY.SK • 5 December 2016, 14:40 • 2 min
Gajdoš podpísal dohodu so srbským kolegom Djordjevičom o ďaľšéj spolupráci

BRATISLAVA - Minister obrany SR Peter Gajdoš dnes podpísal medzivládnu dohodu so srbským ministrom obrany Zoranom Djordjevičom počas jeho oficiálnej návštevy Slovenskej republiky. Jej hlavným cieľom je prehĺbenie bilaterálnej, ako aj obranno-technickej spolupráce a otvorenie nových možností na spoluprácu v oblasti podnikov obranného priemyslu.

slovakia

left justify in out

„Srbsko vnímame ako dôležitého a výnimočného partnera pre Slovenskú republiku v regióne západného Balkánu a očakávame, že po podpise tejto dohody sa naša spolupráca v oblasti obrany oživí,“ uviedol minister obrany Peter Gajdoš.

 

Ozbrojené sily oboch krajín by mohli podľa neho kooperovať pri výcviku jednotiek, príprave zdravotného personálu, či jednotiek vysielaných do mierových operácií. Šéf slovenského rezortu obrany zdôraznil, že Slovenská republika bude aj naďalej pomáhať Srbskej republike pri integračných snahách tejto krajiny stať sa členom Európskej únie a pri rozvíjaní spolupráce v rámci partnerského programu s NATO.

 

Šéf rezortu obrany tiež vyzdvihol dobré vzťahy medzi našimi krajinami v misii UNFICYP na Cypre, kde príslušníci srbských ozbrojených síl pôsobia v slovenskom kontingente. „Vojaci Ozbrojených síl SR vždy oceňujú spoluprácu so srbskými kolegami,“ zdôraznil. Pripomenul, že ponuka na účasť príslušníkov srbských ozbrojených síl v Medzinárodnom kurze pre štábnych dôstojníkov v Akadémii Ozbrojených síl SR je stále platná.

 

Srbský minister obrany Zoran Djordjevič označil Slovensko za svojho priateľa a potvrdil záujem o prehĺbenie spolupráce v oblastiach vzdelávania, výcviku, vojenského zdravotníctva a obranného priemyslu. „Verím, že na obidvoch stranách je záujem, aby sme spoluprácu konkretizovali,“ povedal. V oblasti cvičení má srbská strana záujem o spoločné cvičenie zamerané proti hrozbe terorizmu, nelegálnej migrácie a podporuje spoluprácu spravodajských a bezpečnostných zložiek a spoluprácu pri budovaní spoločných bojových skupín.

 

Ministri sa venovali aj súčasnej migračnej kríze a zhodli sa na nutnosti nájsť vhodné a efektívne dlhodobé riešenie. Uprednostňujú preto komplexné riešenia zamerané na základné príčiny a nielen dôsledky migrácie. Slovensko je pritom aj naďalej pripravené poskytovať pomoc Srbsku a najviac exponovaným krajinám regiónu západného Balkánu s adekvátnymi prostriedkami praktickej podpory na základe skutočných potrieb, dodal šéf slovenského rezortu obrany Peter Gajdoš.

 

V rámci oficiálnej návštevy Slovenskej republiky sa šéf srbského rezortu obrany Zoran Djordjevič stretol aj s predsedom Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Antonom Hrnkom, ktorý ho informoval o činnosti a úlohách tohto výboru. Ako zdôraznil, Slováci a Srbi majú na čo nadväzovať, a to nielen v oblasti obrany. „Naša podpora Srbska v oblasti integrácie do Európskej únie je zreteľná,“ zdôraznil.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona