Gajdoš odhalil pamätník M. R. Štefánika na jednej zo základní na Cypre

NETKY.SK • 24 Jún 2016, 09:33 • 2 min
Gajdoš odhalil pamätník M. R. Štefánika na jednej zo základní na Cypre

FANAGUSTA – Na vojenskej základni v cyperskej Famaguste dnes pri príležitosti 15. výročia pôsobenia slovenských jednotiek vo vojenskej operácii UNFICYP pribudla pamätná tabuľa Milana Rastislava Štefánika.

slovakia

left justify in out

Na rovnomennej základni dnes pôsobí 98 slovenských vojakov. Pamätnú tabuľu odhalil v rámci zahraničnej pracovnej cesty na Cypre minister obrany Peter Gajdoš aj za prítomnosti veliteľky mierových síl OSN misie UNFICYP Kristin Lundovej.

 

"Moja návšteva v dnešný deň bola aj o tom, že som si dovolil uctiť pamiatku M. R. Štefánika, podľa ktorého je pomenovaný aj tento kemp, a odhaliť pamätnú tabulu. Som nesmierne hrdý a musím povedať, že aj takýmto spôsobom sa dá budovať pocit vlastenectva, čo sme i dnešný deň dokázali," uviedol šéf rezortu obrany. Slovenskí vojaci na tejto základni pôsobia spolu s maďarskými, srbskými a ukrajinskými kolegami. Veliteľskou krajinou je Slovensko.

 

Pri príležitosti odhalenia pamätnej tabule ocenila veliteľka mierových síl prítomnosť slovenských vojakov na Cypre. "Každým rokom potvrdzujú, že sú veľmi dobrí," uviedla Lundová s tým, že OSN požiadalo Slovensko o zvýšenie počtu vojakov na Cypre. "UN oslovuje krajiny, ktoré si počínajú dobre, a Slovensko je jednou z nich," dodala veliteľka.

 

Gajdoš návštevou základne ukončil svoju pracovnú cestu na Cypre. Počas dnešného dňa sa stretol s cyperským ministrom obrany Christoforosom Fokaidesom, s vedúcou misie UNFICYP Elizabeth Speharovou a tiež veliteľkou mierových síl UNFICYP Kristin Lundovou. Okrem základne vo Famaguste zavítal Gajdoš aj na veliteľstvo v Nikózii, kde pôsobí 61 slovenských vojakov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona