Gajdoš ocenil vojakov, ktorí uspeli na cvičení kybernetickej ochrany

NETKY.SK • 28 Apríl 2016, 12:03 • 2 min
Gajdoš ocenil vojakov, ktorí uspeli na cvičení kybernetickej ochrany

BRATISLAVA – Slovenskí vojaci, ktorí v rámci medzinárodného cvičenia zameranom na kybernetickú ochranu Locked Shields 2016 skončili ako najúspešnejší tím, si dnes z rúk ministra obrany Petra Gajdoša prevzali ďakovné listy. Na cvičení sa zúčastnilo viac ako 550 profesionálov z 26 krajín.

slovakia

left justify in out

"Možno v takomto malom štáte, malých ozbrojených silách vidieť určitú skromnosť alebo určitý komplex, ale nemajme ho, pretože ako vidíte, zvíťazili sme," uviedol vo svojom príhovore minister obrany. Zo 16 ocenených vojakov vyzdvihol Bohumila Červenku. Ten vymyslel špeciálny obranný softvér, ktorý pomohol slovenským vojakom k víťazstvu. "Som nesmierne rád, že takíto profesionálni vojaci nám ukazujú cestu vpred," dodal Gajdoš.

 

Podľa prvého zástupcu náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Pavla Macka velenie a riadenie je jedna z kľúčových spôsobilostí OS. "Kybernetický priestor, už to nie je len otázka ochranyschopnosti veliť a riadiť, ale je tak prerastený celou spoločnosťou, vlastne sme kľúčovo závislí, je to kritická infraštruktúra, kritická spôsobilosť štátu. Pokiaľ nedokážeme chrániť kybernetický priestor, môžeme utrpieť podstatne väčšie škody možno než konvenčnými ozbrojenými silami," dodal Macko.

 

Medzinárodné cvičenie bolo založené na vopred danom scenári a zamerané na výcvik bezpečnostných expertov, ktorí denne chránia národné IT systémy. Tímy expertov museli počas cvičenia odraziť tisíce útokov. Špecialisti nacvičovali riešenie incidentov, ich reportovanie, analýzu a rovnako aj správnu reakciu.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies