Gajdoš: Naši vojaci budú v Lotyšsku plniť úlohy založené na princípe solidarity

NETKY.SK • 21 Jún 2018, 12:38 • 2 min
Gajdoš: Naši vojaci budú v Lotyšsku plniť úlohy založené na princípe solidarity

MARTIN – Na slávnostnom nástupe v priestoroch 11. mechanizovaného práporu v Martine sa vo štvrtok rozlúčili so 150 príslušníkmi Ozbrojených síl (OS) SR, ktorí odchádzajú do Lotyšska plniť úlohy spoločne s ostatnými členskými štátmi NATO pod vedením Kanady. Podľa ministra obrany SR Petra Gajdoša (SNS) budú vojaci plniť úlohy v dvoch rotáciách po šesť mesiacov.

slovakia

left justify in out

"Je to vyjadrenie toho, že sme pripravení zabezpečiť obranu členských štátov NATO, ale aj Slovenskej republiky. Našou prítomnosťou jednoznačne zdôrazňujeme, že Slovenská republika nie je iba konzumentom mieru, slobody a demokracie. Ale je už dlhé roky aj trvalým prispievateľom, o čom svedčia aj misie, na ktorých sme sa zúčastnili, a vyslaných 18 000 príslušníkov OS SR," povedal Gajdoš.

 

Doplnil, že slovenskí vojaci nadviažu na minuloročné pôsobenie príslušníkov OS SR v Pobaltí a pripoja sa k dvom styčným dôstojníkom, ktorí v Lotyšsku pôsobia v rámci tzv. posilnenej predsunutej prítomnosti už od novembra minulého roka. "Chcem zdôrazniť, že naši vojaci nebudú plniť bojové úlohy. Práve naopak, do Lotyšska odchádzajú plniť úlohy založené na princípe solidarity, budú sa podieľať na eliminovaní akýchkoľvek hrozieb, ktorým Aliancia čelí, a spoločne sa pripravovať na reakciu voči akejkoľvek možnej agresii," podotkol minister obrany.

 

Náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko informoval, že slovenskí vojaci, ktorí idú plniť úlohy do Pobaltia, sú vybavení najlepším dostupným materiálom. "Prešli kompletným výcvikom, je pripravený štandardný personál aj veliteľské orgány. Budeme plniť úlohy v súlade s mandátom, ktorý sme dostali od Národnej rady SR. Verím, že úlohy, či už výcvikové, alebo operačné, budú splnené v plnom rozsahu," uviedol Zmeko.

 

"Počas prípravy sme sa venovali otázkam zvládnutia taktiky, operačných postupov a komunikovali sme so zahraničným partnerom, s ktorým sme si zladili operačné postupy," doplnil veliteľ slovenského kontingentu v Lotyšsku Vladimír Moško.

 

Slovensko vysiela v rámci svojho príspevku príslušníkov mechanizovanej roty, Vojenskej polície, Národného podporného prvku, čaty opráv a zdravotníkov. V rámci bojovej skupiny vo výcvikovom priestore Adaži budú pod velením Kanady pôsobiť celkovo šesť mesiacov a v januári ich vystrieda ďalšia rotácia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona