Gajdoš: Je rád, že keď neprší, aspoň kvapká

NETKY.SK • 22 September 2016, 11:37 • 2 min
Gajdoš: Je rád, že keď neprší, aspoň kvapká

BRATISLAVA – Do aktívnych záloh sa od začiatku septembra prihlásilo 25 záujemcov. Potvrdil to minister obrany Peter Gajdoš.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol pre médiá, potrebovali by do 50 záujemcov, aby projekt mohli spustiť, a on verí, že jednu čatu vytvoria. Zároveň dodal, že ešte nie je sklamaný. Termín na prihlásenie vyprší na konci septembra. "To by som musel byť sklamaný každý deň," uviedol. Aj dobrovoľná vojenská služba vyzerala podľa šéfa ministerstva obrany najprv katastrofálne a nakoniec z 31 dobrovoľníkov sa chce 25 stať profesionálnymi vojakmi. Minister si myslí, že „do určitej mieri môžeme byť spokojní. Keď neprší, aspoň kvapká“. Zároveň šéf rezortu obrany hovorí o tom, že si budú musieť urobiť analýzu a prípadne do budúcna prijať nejaké opatrenia. Uvidíme, čo treba spraviť, či lepšiu propagáciu, alebo väčšiu motiváciu, doplnil.


Záujemcovia o zaradenie do aktívnych záloh môžu žiadosti predkladať Personálnemu úradu Ozbrojených síl SR prostredníctvom regrutačných skupín v každom krajskom meste podľa trvalého bydliska do konca septembra. Prihlásiť sa môžu vojaci v zálohe, ktorí spĺňajú zákonné podmienky a majú vek maximálne 55 rokov. Presné podmienky sú zverejnené na https://www.mosr.sk/oznamenie-ministerstva-obrany-sr-o-moznosti-zaradenia-vojakov-v-zalohe-do-aktivnych-zaloh/.


Ide o pilotný projekt na základe novely zákona o brannej povinnosti, ktorá platí od januára tohto roka. Tá umožňuje využitie aktívnych záloh aj v čase bezpečnosti. Ministerstvo chce na budúci rok vycvičiť 50 príslušníkov aktívnych záloh so ženijnými spôsobilosťami. Termín cvičenia pre rok 2017 je naplánovaný od 15. mája do 26. mája. Do konca volebného obdobia by chceli vycvičiť 257 vojakov pre aktívne zálohy. V ďalších rokoch plánujú v závislosti od finančných prostriedkov hľadať chemikov a potom aj delostrelcov. Za každý kalendárny rok zotrvania v aktívnej zálohe prináleží podľa zákona vojakom motivačný príspevok 600 eur, ktorý mu vyplatia spätne, ak absolvoval aspoň 75 percent cvičenia. Ďalej je to pomerná časť hodnostného platu, ako aj náhrada cestovného z miesta trvalého bydliska do miesta určenia v prípade, že bude vojak povolaný. Za techniku, ktorá mu bude zverená, bude niesť hmotnú zodpovednosť.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies