Gabrielom Garcíom Márquezom sa lúčili tisícky smútiacich

NETKY.SK • 22 Apríl 2014, 07:36 • 2 min
Gabrielom Garcíom Márquezom sa lúčili tisícky smútiacich

MEXIKO - Tisícky ľudí stáli dnes v dlhých radoch pred Palácom výtvarných umení v mexickej metropole, aby sa rozlúčili so zosnulým svetoznámym kolumbijským spisovateľom a laureátom Nobelovej ceny za literatúru Gabrielom Garcíom Márquezom. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Mnohí mali v rukách žlté ruže, obľúbené kvety spisovateľa, a žlté motýle, známe z jeho najslávnejšieho diela Sto rokov samoty. 
      

Na spomienkovej ceremónii vzdali Márquezovi poctu i prezidenti Kolumbie a Mexika, Juan Manuel Santos a Enrique Peňa Nieto. "Najkolumbijskejší zo všetkých Kolumbijčanov naďalej žije. Zostane nažive vo svojich knihách a svojich textoch, ale predovšetkým bude navždy žiť v nádeji ľudskosti," povedal kolumbijský prezident Santos.
      

Mexický prezident Peňa Nieto podotkol, že kým Márquez žil, získal "najväčšie uznanie, ktorým je: láska a úprimná náklonnosť miliónov ľudí na celom svete".   

 

"Predstavivosť je jeden z najsilnejších ľudských nástrojov. Gabriel García Márquez šiel jej nepreskúmanými cestami," dodal. V prítomnosti jeho vdovy Mercedes Barchaovej a ich dvoch synov - Rodriga a Gonzala - označil mexický prezident Márqueza za "najväčšieho latinskoamerického spisovateľa všetkých čias".
      

Márquez zomrel vo štvrtok 17. apríla vo veku 87 rokov. V Mexiku prežil viac než tri desaťročia. Jeho rodinní príslušníci doposiaľ stále neoznámili, kam plánujú uložiť popol svetoznámeho spisovateľa. Kolumbia už uviedla, že by uvítala, ak by sa aspoň časť popola umiestnila do jeho rodnej krajiny.
      

V meste Aracataca na kolumbijskom karibskom pobreží, kde sa Márquez narodil, sa uskutoční symbolický pohreb, píše AP. Kolumbia tiež na tento týždeň naplánovala verejné maratónske čítanie Márquezovno diela Plukovníkovi nikto nepíše.
      

Spisovateľov zdravotný stav sa začal vážne komplikovať od konca marca, keď ho v hlavnom meste Mexika hospitalizovali s infekciou pľúc a močových ciest. 
      

Lekári mu po ôsmich dňoch hospitalizácie povolili návrat domov, pričom jeho stav označili za "krehký" ale stabilizovaný. Od minulotýždňového prepustenia z nemocnice sa podroboval kyslíkovej terapii. 
      

V mexických médiách sa v tejto súvislosti objavili fámy o tom, že u Márqueza po 15 rokoch opätovne prepuklo nádorové ochorenie, čo však zdroje z jeho okolia popreli.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies