Gabriel vyzýva EÚ a Turecko na uzmierenie, obáva sa zrušenia prístupových rokovaní zo strany krajiny polmesiaca

NETKY.SK • 3 Máj 2017, 06:29 • 2 min
Gabriel vyzýva EÚ a Turecko na uzmierenie, obáva sa zrušenia prístupových rokovaní zo strany krajiny polmesiaca

ADDIS ABEBA - Na ukončenie vzájomných ultimát vyzval dnes šéf nemeckej diplomacie Sigmar Gabriel z etiópskej Addis Abeby Európsku úniu a Turecko.

slovakia

left justify in out

Reagoval tak na slová tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý pohrozil Únii ukončením prístupových rokovaní. "Môžem iba navrhnúť, aby sme prestali so vzájomnými ultimátami," vyhlásil nemecký minister zahraničných vecí, ktorý je na návšteve afrického štátu.

 

Gabriel súčasne pripomenul, že cesta krajiny polmesiaca do Únie je jasne daná kritériami, ktoré treba splniť ako predpoklad pre vstup. To, čo sa aktuálne deje v Turecku, nie je v súlade s týmito kritériami. Hosť z Berlína v Addis Abebe zdôraznil, že Brusel je otvorený ďalším rokovaniam, ktoré však podľa neho budú mať zmysel iba vtedy, ak aj Ankara bude signalizovať, že chce odstúpiť od konfrontačného kurzu. To, čo vidíme v súčasnosti, nás vpred nepohne, dodal.

 

Erdogan dnes vyhlásil, že Turecko "nemá o čom debatovať" s Európskou úniou, pokým ona neotvorí nové kapitoly v rokovaniach o vstupe Turecka do tohto bloku. "Nemáte inú možnosť, ako otvoriť kapitoly, ktoré ste doteraz neotvorili," povedal Erdogan. "Pokiaľ ich otvoríte, bude to úžasné. Pokiaľ nie, potom dovidenia!" odkázala do Bruselu dnes hlava tureckého štátu, a to na zasadaní parlamentnej frakcie vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP).

 

Európska únia iba pred dvoma dňami vyzvala Ankaru, aby poskytla jasnejšie signály, či má v úmysle splniť prístupové kritéria v oblastiach ako ľudské práva alebo právny štát. Turecko požiadalo o vstup do Európskej únie pred tridsiatimi rokmi, pričom samotné rokovania sa začali v roku 2005. Vyjednávačom sa dosiaľ podarilo uzavrieť iba jednu z tzv. kapitol - o vede a výskume.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies