Gabriel: Nord Stream 2 sa postaví, ak bude pokračovať tok plynu cez Ukrajinu

NETKY.SK • 30 Január 2016, 13:18 • 2 min
Gabriel: Nord Stream 2 sa postaví, ak bude pokračovať tok plynu cez Ukrajinu

VARŠAVA/BRUSEL - Nový plynovod Nord Stream 2 bude postavený len v prípade, že Rusko nezastaví tranzit plynu cez Ukrajinu a ďalšie východoeurópske krajiny. Uviedol to v piatok (29.1.) v rozhovore s predstaviteľmi poľskej vlády nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Nemecko tvrdí, že projekt Nord Stream 2 pomôže zmierniť klesajúcu produkciu plynu v Európe a dôsledky prípadného prerušenia dodávok suroviny cez konfliktom sužovanú Ukrajinu. Plán však narazil na odpor niektorých štátov Európskej únie, najmä krajín zo strednej Európy.

 

Počas jednodňovej návštevy Poľska sa Gabriel snažil upokojiť Poliakov a uviedol, že už skôr dalo Nemecko Moskve najavo, že projekt Nord Stream 2 sa bude realizovať len v prípade, ak tranzit plynu cez Ukrajinu bude pokračovať aj po skončení súčasnej zmluvy. Jej platnosť sa končí v roku 2019. Navyše, dodal Gabriel, garantované musia byť aj dodávky plynu cez plynovod Jamal, ktorý zabezpečuje dodávky ruského plynu do Nemecka cez Bielorusko a Poľsko.

 

Podľa nemeckého vicekancelára je projekt plynovodu "pre Nemecko ekonomickou otázkou a pre Poľsko otázkou politickou". Podpredseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki však uviedol, že sa týmto projektom zvyšuje závislosť od dovozu energií z Ruska, čo pre Európsku úniu predstavuje riziko.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies