Gaborčáková: Vítame,že dieťa nepôjde do resocializácie rovno z ulice

NETKY.SK • 3 December 2017, 14:59 • 2 min
Gaborčáková: Vítame,že dieťa nepôjde do resocializácie rovno z ulice

BRATISLAVA - Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Soňa Gaborčáková (OĽaNO) víta, že dieťa do resocializácie už nepôjde rovno z ulice, ale prejde najprv liečebňou i detoxom a až následne sa dostane do resocializačného zariadenia. Vyhlásila to v rámci diskusie o novele zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele v nedeľňajšej relácii TA3 V politike.

slovakia

left justify in out

"Zavádzajú sa personálne štandardy, priestorové a profesijné. Malo to byť už dávno," skonštatovala Gaborčáková. Obáva sa, že ak by sa neprevalila kauza Čistý deň, zabudlo by sa na to, hoci odborníci na tieto nedostatky dlhodobo upozorňujú. Podľa poslankyne parlamentu Natálie Blahovej (SaS) je detoxikácia predtým, než vojde dieťa do resocializačného zariadenia, veľmi potrebná. "Tie deti totiž trpeli vážnymi bolesťami, rôznymi telesnými, psychickými príznakmi toho, že boli závislé. To bolo neprípustné a bude sa to meniť, z čoho sa teším. Rovnako sa bude meniť aj to, že sa bude skúmať psychická spôsobilosť ľudí, ktorí tam pracujú," priblížila. Ako podotkla, bude môcť byť odvolaný riaditeľ centra pre presne vymenované dôvody, čo doteraz nebolo. "Je tam však problém s dôverou, lebo kontrola z ministerstva a ústredia je mizerná," uviedla Blahová s tým, že zdokonaleniu kontroly sa v novele nevenovali.

 

Poslankyňa NR SR Magdaléna Kuciaňová (SNS) taktiež víta, že závislým deťom bude poskytovaná kontinuálna starostlivosť. "Je dobré, že je to tam, vyhneme sa psychickým traumám a problémom," skonštatovala. Štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Branislav Ondruš (Smer-SD) priblížil, že v novom zákone budú zakázané výchovné metódy, ktoré môžu dieťaťu spôsobiť poníženie a zasiahnuť do jeho ľudskej dôstojnosti. "Je pravda, že sme vychádzali z praktických skúseností. Našli sme diery toho doterajšieho systému a preto prichádzame s takou novelou zákona, ktorá vychádza aj z negatívnych skúseností a snaží sa odstrániť nedostatky, ktoré tu existujú," vysvetlil.

 

Ondruš spresnil, že pred umiestnením do resocializačného strediska musí dieťa absolvovať najskôr minimálne štvortýždňovú liečbu. Ministerstvu sa podarilo dosiahnuť, že budú určené presné zdravotnícke zariadenia, kam budú môcť súdy tieto deti na liečbu umiestniť. Na margo kontrol uviedol, že nad celým systémom sociálnoprávnej ochrany detí a nad zákonnosťou konania všetkých zariadení bdie prokuratúra. "Tie spresnenia v zákone a vo vyhláške pomôžu prokurátorom, aby čo najpresnejšie vedeli zistiť, či je, alebo nie je dodržiavaný zákon," podotkol. Gaborčáková navrhuje ministerstvu zamyslieť sa nad kontrolou cez supervízorov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona