Gaborčáková: Slovensku sa darí, nemôže mať problém poradiť si s rizikom chudoby

NETKY.SK • 15 Jún 2018, 13:47 • 2 min
Gaborčáková: Slovensku sa darí, nemôže mať problém poradiť si s rizikom chudoby

BRATISLAVA - Slovensko si musí vedieť poradiť s rizikom chudoby. Presvedčená je o tom opozičná poslankyňa Soňa Gaborčáková (OĽaNO), podľa ktorej je potrebné prijať v tejto oblasti niekoľko opatrení. Skonštatovala to pri príležitosti končiacej návštevy Európskej siete pre zavedenie minimálneho základného príjmu (EMIN) na Slovensku.

slovakia

left justify in out

"Slovensku sa darí. To však neznamená, že sa darí všetkým jeho obyvateľom. Medzi nami žije 650.000 ľudí, ktorí sú ohrození chudobou. Až 63.000 detí sa nachádza v hmotnej núdzi a 52.000 detí je odkázaných na poberanie dotácie na stravu. Hovoríme o krajine, ktorá je členom Európskej únie (EÚ) a OECD," poznamenala Gaborčáková.

 

Podľa poslankyne sú najčastejšou príčinou chudoby nízke mzdy a malé dôchodky. "Preto je dôležité si definovať skupiny obyvateľstva, ktoré sú chudobou ohrozené," tvrdí Gaborčáková s tým, že ide najmä o viacdetné rodiny, ktorých rodičia pracujú, seniorov s minimálnymi dôchodkami a ťažko zdravotne postihnuté osoby. "Sme presvedčení, že členská krajina EÚ, akou je Slovensko, nemôže mať problém poradiť si s týmto problémom. Aj tento projekt Slovenskej siete proti chudobe a Európskej siete proti chudobe má za cieľ spájať sa a spolupracovať," uviedla Gaborčáková.

 

Pomôcť by mohol európsky projekt EMIN, ktorý slúži na to, aby si zainteresované osoby odovzdávali skúsenosti, hľadali efektívne riešenia a nastavili adresnú pomoc. "Medzinárodná spolupráca nám pomáha v tom, aby sme sa inšpirovali u našich partnerov a zavádzali do praxe také riešenia, ktoré pomôžu odstraňovať chudobu ľudí," vysvetlila Gaborčáková.

 

Podľa koordinátorky pre politiku EMIN Anny Van Lanckerovej súčasné existenčné minimum na Slovensku nie je dostatočné. "Sme presvedčení, že chudoba nie je nevyhnutná. Jedným z politických rozhodnutí, ktoré je treba učiniť, je garantovať dostatočný príjem pre všetkých občanov EÚ, ktorí to potrebujú a na tak dlho, ako to potrebujú, aby im bol umožnený dôstojný život a spoločenská participácia," skonštatovala Van Lanckerová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies