Gabonský ústavný súd potvrdil platnosť výsledkov prezidentských volieb

NETKY.SK • 24 September 2016, 18:05 • 2 min
Gabonský ústavný súd potvrdil platnosť výsledkov prezidentských volieb

LIBREVILLE - Ústavný súd v Gabone potvrdil platnosť výsledkov tamojších prezidentských volieb, ktorých oficiálnym víťazom je úradujúci prezident Ali Bongo Ondimba. Agentúra DPA to dnes uviedla s odkazom na správy stanice Radio France Internationale.

slovakia

left justify in out

Ústavný súd neuznal sťažnosť opozičného prezidentského kandidáta Jeana Pinga, ktorý sa takisto považuje za volebného víťaza a Ondimbov tábor obviňuje z podvodu. Podľa oficiálnych výsledkov jednokolových volieb z 27. augusta porazil Ondimba svojho jediného vyzývateľa o necelé dva percentuálne body, čo vyvolalo v gabonských mestách násilné protesty.


Opozičný líder Ping podal svoju sťažnosť začiatkom septembra, pričom požadoval prerátanie hlasov z prezidentských volieb. Znamením podvodu sú podľa neho predovšetkým údaje z Bongovej domovskej provincie Haut-Ogooué, kde oficiálne prišlo k urnám 99,93 percenta oprávnených voličov, z ktorých 95 percent hlasovalo za úradujúceho prezidenta. Účasť na voľbách v zvyšných ôsmich provinciách Gabonu podľa ústrednej volebnej komisie dosahovala približne 48 percent.


Prerátanie hlasov odporúčalo Gabonu aj Francúzsko - bývalý koloniálny správca tejto krajiny na západnom pobreží Afriky. Európska únia a Spojené štáty vyzvali gabonské volebné orgány na zverejnenie podrobných výsledkov zo všetkých volebných miestností.


Súčasný gabonský prezident Ali Bongo Ondimba sa ujal vlády po smrti svojho otca, ktorý bol vo funkcii nepretržite takmer 42 rokov. Jeho víťazstvo v prezidentských voľbách v roku 2009 takisto vyvolalo vlnu násilia a potýčok medzi protestujúcimi a poriadkovými silami.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona